José Cura uvede v Českých Budějovicích světovou premiéru své Stabat mater

Světoznámý tenorista José Cura přijíždí do Českých Budějovic jako hudební skladatel. Uvede tu světovou premiéru své skladby Stabat mater. Opus je součástí rozsáhlého oratoria Ecce homo, který Cura zkomponoval v 26 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světoznámý tenorista a hudební skladatel José Cura

Světoznámý tenorista a hudební skladatel José Cura | Foto: Jana Matznerová

K opusu se José Cura vrátil na žádost hudebního ředitele Jihočeského divadla Maria De Rose. Právě on bude řídit v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše operní soubor Jihočeského divadla.

„Je to těžké, ale je to velmi krásný expresivní kus. Obtížnost je ve vyvážení těchto expresivních částí. Věřím, že jsme to dobře nastudovali. I když to byla složitá práce, tak sbor, sólisté i dětský sbor se dokázali sladit,“ říká ředitel Mario De Rose.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se světoznámým tenoristou a také hudebním skladatelem José Curou natočila rozhovor redaktorka Romana Lehmannová

José Cura se ke skladbě vrátil až po čtvrt století: „Toto dílo skončilo v šuplíku. Před pár měsíci se mě pan De Rose ptal, jestli bych měl nějaké dílo, které by se dalo v Českých Budějovicích uvést v premiéře. V tu chvíli jsem si vzpomněl právě na Stabat mater.“

Hudební večer je složený ze dvou částí. Kromě Curovy Stabat mater zazní také Mozartovo Requiem. Komponovaný večer ‚Hudba duše‘ začíná v pátek v 19:30 v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Světoznámý tenorista a hudební skladatel José Cura | Foto: Jana Matznerová

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme