Josef Baxa: Odpovědnost politiků se neměří jen jejich znovuzvolením

28. červenec 2018

Politici často říkají, že mají politickou odpovědnost. Kdo ji kdy ale vyvodil? Jsou si veřejní činitelé vědomi své zodpovědnosti za svá rozhodnutí, za své činy?

„Často se ozývá, že to rozhodnou voliči, že když politickou odpovědnost neuneseme, příště už nedostaneme hlasy. Myslím ale, že to je ale málo,“ říká předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Podle něj by i v politice měla s velkou pravomocí jít ruku v ruce i velká odpovědnost.


O letních prázninách vám kromě běžného vysílání průběžně přinášíme speciální editorský výběr témat z pořadu Jak to vidí za poslední rok.

„Když tu pravomoc uplatním do všech koutů přes všechny čáry, ale udělám to s lehkostí, že mi stejně nikdo nic nespočítá... Na komunální úrovni máme politiky, kteří byli řádně zvoleni, ale pak šafářovali s majetkem, že je obec v dluzích. Že nebyli znovu zvoleni, je hezké, ale to, co způsobili, je vážná věc.“

„Uvědomovat si odpovědnost bychom měli i my před každým důležitým rozhodnutím. Nejenom že to můžeme rozhodnout, ale zda jsme si schopni přiznat odpovědnost v případě, že se to nepodaří nebo to přinese další problémy,“ tvrdí právník.

Tenista v bankrotu

Bývalá světová tenisová jednička Boris Becker se snaží vyhnout insolvenčnímu řízení a odvolává se na diplomatickou imunitu, kterou získal v dubnu, když se stal zvláštním atašé Středoafrické republiky pro sport a kulturu v Evropské unii. Bekcer tvrdí, že bankrot byl vyhlášen neoprávněně.

Logo

„Není to první ani poslední případ sportovce, který vydělal hodně peněz, a pak se mu rozkutáleli. Způsob řešení, že rozprodává trofeje... Proč ne? Ale získání imunity je trochu únik před odpovědností,“ myslí si Baxa.

Diplomaté jsou vyňati z pravomoci soudů, aby mohly v klidu vykonávat svou práci. „V situaci, kdy si to opatří, aby získal štít, to mi přijde velmi podezřelé. Je to ale i otázka na toho, kdo mu to udělil. Myslím si, že se o tom ještě povedou velké spory.“

autoři: Josef Baxa , zis
Spustit audio