Jsem zodpovědná babička

Eliška Balzerová patří k nejpopulárnějším českým herečkám. Vytíženým herečkám - na nedostatek nabídek si určitě nemůže stěžovat. Naopak, mnohé musí odmítnout, protože se před dvěma lety stala ředitelkou Divadla Na Fidlovačce, s čímž souvisí spousta práce. Ale práce radostné.

Eliška Balzerová pochází ze Vsetína, na brněnské JAMU okolo sebe měla skvělý tvůrčí tým, stála u zrodu Divadla Husa na provázku. Prožila tu krásná léta, ráda vzpomíná. První angažmá měla v Českých Budějovících. Nabídku na hostování dostala z pražského Národního divadla.

Jak ona sama říká, neuvážené mládí bere všechno. Mohla tak pozorovat při práci třeba Danu Medřickou nebo Luďka Munzara a slyšet velkou poctu od Jiřího Sováka: "Slečno, vy to tady budete mít těžké. Vy jste totiž talentovaná." Krásných dvacet let prožila v Divadle na Vinohradech, odkud odešla Na Fidlovačku.

Obrovský úspěch má monodrama "Můj báječný rozvod", které hraje už jedenáct let. Každé představení je jiné, tvoří si ho v podstatě diváci, kteří hrají s ní. Hodně s ním cestuje, vždy je vyprodáno. Autorka Geraldine Aronovou přilétá z Irska na "kontrolu", pokaždé je ale spokojená. Aby ne! Eliška Balzerová je v něm skvělá!

V létě ji čeká natáčení filmu, připravuje se na zkoušení "Roku na vsi", které uvede v příští sezóně její domovská scéna a hodně času věnuje svým dvěma vnukům. Rodina je pro ni to nejdůležitější, s manželem jsou spolu už čtyřicet let.

Příjemné povídání s Eliškou Balzerovou polsouchejte v prázdninové repríze v pátek 29. sprna.

autor: voj
Spustit audio