Jupiter mohl vyhodit v minulosti jinou obří planetu ze Sluneční soustavy

14. prosinec 2015

Podle astrofyziků z Torontské univerzity a jejich studie zveřejněné 1. listopadu v časopise The Astrophysical Journal se tak mohlo pravděpodobně stát asi před čtyřmi miliardami let, během jejich těsného přiblížení.

Astronomové poprvé uvažovali o přítomnosti páté velké planety v minulosti naší Sluneční soustavy již v roce 2011. Dnešní dráhy Marsu a Země kolem Slunce by totiž podle nich nemohly vzniknout, pokud by naše Sluneční soustava kdysi obsahovala pouze dnešní kombinaci planet. Hmotnost hypotetické planety přitom měla být poměrně velká, typově byla tato planeta zřejmě na úrovni Uranu či Neptunu, tedy takzvaných “ledových obrů”. Vědci si pouze nebyli jisti, jestli tuto planetu mohl v minulosti vyhodit pryč z našeho planetárního systému spíše Jupiter nebo Saturn.

Nejnovější počítačové modely kanadských astrofyziků však ukazují jako na pravděpodobnou příčinu této události právě na gravitační vliv obří planety Jupiter. Blízké setkání páté velké planety s Jupiterem mělo za následek její urychlení až za rychlostní mez, nutnou k opuštění sluneční soustavy. Proč však ze Sluneční soustavy nevyletěl naopak Jupiter? O výsledku setkání rozhodla zřejmě ta okolnost, že Jupiter se v tu chvíli nacházel spíše blíže ke Slunci.

Důvodem, proč byli kanadští astrofyzikové schopni v této kauze nyní “ukázat prstem” právě na Jupitera, bylo modelování vlivu tohoto blízkého setkání na měsíce velkých planet. Ryan Cloutier a jeho spolupracovníci z Torontské univerzity se soustředili na analýzu oběžných drah měsíců Kalisto resp. Japetus, které obíhají kolem planety Jupiter resp. planety Saturn. Prostřednictvím počítačových modelů se ptali na otázku, která ze současných oběžných drah obou měsíců mohla spíše vzniknout na základě gravitačních poruch, které nevyhnutelně musely nastat, pokud by se jich mateřská planeta setkala s hypotetickou pátou obří planetou.

Měsíc Japetus, jak ho zachytila sonda Cassini

Vědci pak zjistili, že měsíc Kalisto mohl po setkání Jupiteru s pátou obří planetou celkem snadno získat svoji dnešní oběžnou dráhu, zatímco pro měsíc Japetus by bylo velmi těžké najít dnešní stabilní dráhu za podmínky že by za vyhození páté obří planety byla odpovědná jeho mateřská planeta Saturn. Nutno ovšem říci, že samotná přítomnost páté obří planety ve Sluneční soustavě stále není dokázána na 100% - je to jen jeden z možných scénářů vývoje.

Zdroje: Phys.Org, ScienceAlert, Astronomy Now, AstroWatch, The Astrophysical Journal

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.