K digitalizaci se přihlásilo brněnské Hitrádio City, získalo transformační licenci

9. prosinec 2016

Do roku 2025 musí provozovatel rádia nejpozději zahájit digitální vysílání. Novela vysílacího zákona ovšem neříká poměrně klíčovou věc – v jakém standardu bude tato distribuce signálu probíhat.

Takzvanou transformační licenci k provozování rozhlasového vysílání prostřednictvím pozemních vysílačů získala společnost AZ Rádio pro svou brněnskou rozhlasovou stanici Hitrádio City. Vysílatelé se tímto krokem zavazují k budoucímu přechodu na digitální vysílání a zároveň dochází k prodloužení stávající analogové licence, která je nově platná do 10. října 2025. Transformační licence se týká frekvencí v Brně a Znojmě.

Do roku 2025 musí provozovatel rádia nejpozději zahájit digitální vysílání. Novela vysílacího zákona, která udělení transformačních licencí zavedla, ovšem neříká poměrně klíčovou věc – v jakém standardu bude tato distribuce signálu probíhat. Může jít tedy například jak o DAB/DAB+, tak i případně DRM nebo některou jinou technologii. Transformační licenci, která umožňuje pokračovat v analogovém vysílání i v následujících letech, získala v minulosti i řada dalších stanic – mimo jiné Rádio Beat, Rádio Blaník, Radio Spin, Fajn Agara nebo Hitrádio FM Crystal.

autor: lukpo
Spustit audio