K útoku na Filipínách se přihlásili islamisté ze skupiny Abu Sayyafa. Zemřelo 14 lidí

K pumovému útoku na Filipínách, při kterém zemřelo nejméně 14 lidí, se přihlásila islamistická skupina Abu Sayyafa. Informovala o tom agentura AFP. Dalších nejméně 60 lidí je zraněných, z toho zhruba polovinu záchranáři odvezli do nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z místa výbuchu ve filipínském městě Davao

Záběr z místa výbuchu ve filipínském městě Davao | Zdroj: Reuters

Výbuch v pátek zasáhl přelidněné pouliční tržiště ve městě Davau v době, kdy tam byl na návštěvě filipínský prezident Rodrigo Duterte. Jeho syn agentuře Reuters řekl, že prezident byl od exploze daleko a nic se mu nestalo.

Podle prezidenta bezpečnostní složky stále zvažují i možnost, že útok zorganizovaly drogové syndikáty. Od jeho vlády už bylo v souvislosti s drogami zabito na 1800 lidí. V červenci drogové podsvětí údajně založilo fond, do kterého už narkomafie poslala přes 20 miliónů amerických dolarů. Kdo prezidenta zavraždí, tomu peníze vyplatí.

Duterte reagoval na tyto informace s úsměvem. A prohlásil, že hru přijímá. Buď prý on zabije drogové krále, nebo oni jeho.

Davao leží na ostrově Mindanao, kde vládní jednotky už desítky let bojují proti islamistické skupině Abu Sayyafa. Prezident Duterte proti této skupině vyhlásil nové tažení.

Igor Maňour, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme