K vypínání VKV v Norsku se přidaly i privátní hráči, pokračují digitálně

28. duben 2017

Digitální rozhlasové vysílání v Norsku poskytuje v současné době na celostátní úrovni třicet stanic, přičemž privátní hráči a veřejnoprávní rádio si rozdělily pozice napůl.

Analogové vysílání v pásmu VKV začaly opouštět v Norsku po veřejnoprávním rozhlasu NRK i privátní hráči. Na 21. dubna si vypnutí tohoto způsobu distribuce signálu naplánovaly rozhlasové stanice P4 a Radio Norge. Všichni zájemci už je mohou v tuto chvíli naladit v dotčených regionech pouze digitálně, tedy prostřednictvím pozemní technologie DAB+. Další alternativou je příjem v mobilní aplikaci, na webu nebo ve Smart TV.

Digitální rozhlasové vysílání v Norsku poskytuje v současné době na celostátní úrovni třicet stanic, přičemž privátní hráči a veřejnoprávní rádio si rozdělily pozice spravedlivě – každý jich obsadil patnáct. Rozhlasový přijímač, který je schopný přijímat DAB+, má v současné době 72 % norských domácností podle průzkumu agentury Kantar TNS. Necelá třetina obyvatel je schopna přijímat digitální rozhlas v automobilu. Očekává se, že cifra bude pochopitelně narůstat s tím, jak vypínání VKV bude pokračovat v dalších regionech.

autor: lukpo
Spustit audio