Kabátek dál v čele VZP. Babiš protestuje, Němeček kritiku odmítá: ANO v radě proti nebylo

Všeobecnou zdravotní pojišťovnu dál povede současný ředitel Zdeněk Kabátek. Správní rada VZP ho do funkce v pondělí zvolila na další čtyři roky. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš to ale považuje za skandální. Kabátek je prý představitelem éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky. Babiš dodal, že jde o podraz ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD. Ten ale Babišovu kritiku nechápe. Šéfa VZP volí správní rada pojišťovny, kde má své členy i hnutí ANO. A ti proti nebyli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš kritizuje znovuzvolení Zdeňka Kabátka do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle něj je skandální. Babiš tvrdí, že Kabátek je představitel éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor ohledně nového ředitele VZP: Babiš

„Je to velice kontroverzní osoba s různými kauzami: na Homolce, v deníku Dbalého se objevuje…“ vysvětluje Babiš, „A je spojený hlavně s největším kmotrem českého zdravotnictví Markem Šnajdrem. Bohužel, to zdravotnictví nadále bude mít pověst netransparentního a korupčního systému.“

Ani ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD Babišovu kritiku nechápe, protože šéfa VZP volí správní rada, kde má své členy i hnutí ANO. A ti proti nebyli.

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Ve Správní radě VZP je, jestli se nepletu, devět členů, které nominovalo hnutí ANO. A z hlasování vyplývá, že členové hnutí ANO museli hlasovat pro pana Kabátka, respektive že nikdo z členů hnutí ANO nehlasoval proti němu. Takže já to vnímám jako nějakou poruchu komunikace uvnitř hnutí ANO,“ uvedl k situaci ministr zdravotnictví a člen ČSSD Svatopluk Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor ohledně nového ředitele VZP: Němeček

Při hlasování správní rady VZP nikdo nebyl proti

Zdržel se Rostislav Vyzula z hnutí ANO. Vadilo mu, že volba nebyla součástí původního programu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor ohledně nového ředitele VZP: Běhounek

Na pondělním jednání volbu navrhl předseda správní rady VZP Jiří Běhounek z ČSSD. Vzniklý spor vidí jako snahu o politizaci funkce ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„ Jsem překvapen, do čeho všeho chce pan Babiš mluvit. Asi i do všech personálií na všech ministerstvech. “

Poukázal taky na to, že ministru Babišovi několikrát navrhl, aby spolu o zdravotnictví jednali, ale ten vždycky odmítl.

„Jsem překvapen, do čeho všeho chce pan Babiš mluvit. Asi i do všech personálií na všech ministerstvech,“ vyjádřil se k Babišovým výrokům Jiří Běhounek.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme