Kabelový operátor UPC vyřadil jednu ze stanic, měla prý dramaticky nízkou sledovanost

7. březen 2017

Největší kabelová společnost na trhu v nabídce nechává například ruské televize nebo stanici v korejštině.

Kabelový operátor UPC Česká republika nemá od 1. března ve své nabídce televizi Netviet určenou pro vietnamskou menšinu. O vyřazení stanice informuje společnost v rámci elektronického programového průvodce (EPG), tento krok potvrdil webu Digitální rádio i tiskový mluvčí firmy Jaroslav Kolár. Podle jeho vyjádření byla sledovanost kanálu dramaticky nízká, což vedlo k neprodloužení smlouvy týkající se distribuce.

Největší kabelová společnost na trhu tak v nabídce nechává například ruské televize nebo stanici v korejštině. Vietnamské kanály už zastupuje pouze VTV 4. Zahraniční stanice rozšířily v posledních měsících nabídku prakticky všech významných hráčů. Pravděpodobně největší pozornost vzbudila aktuálně firma O2 Czech Republic, která rozšířila nabídku nejen o několik vietnamských a ruských televizí, ale například i německé kanály RTL, RTL II a VOX. Ty jsou sice na satelitu Astra šířeny volně, nicméně jejich zařazení na území jiného než německy hovořícího státu je poměrně překvapivé.

„Poptávka po cizojazyčných televizních kanálech v tuzemsku skokově roste. Vietnamské, italské, ruské, španělské či německé televizní kanály zažívají v Česku neobvyklou oblibu,“ informoval nedávno novináře Tomáš Holý, mediální zástupce společnosti Axocom, která řadu zahraničních stanic na našem trhu zastupuje. „Z velké části jde o nové klienty, kteří do Česka přišli v období po velké ekonomické a finanční krizi. U asijských programů jde naopak o dlouhodobý trend. Počet těchto obyvatel u nás se nadále zvětšuje a ti ve svých komunitách chtějí být nadále ve spojení s mateřskou zemí a právě televize je v tomto ohledu adekvátní prostředek,” zdůvodnila ředitelka Axocomu Erika Luzsicza.

V konkrétních případech to znamená, že zatímco v roce 2014 bylo v ČR možné naladit čtyři ruské kanály s desítkami tisíc předplatitelů, letos je již dostupných a legálně distribuovaných více než deset ruských kanálů a počet předplatitelů se posunul nad 200 tisíc, a to i přes to, že ruská menšina je po intervenci na Ukrajině v posledních letech méně aktivní. Jak upozornila Luzsicza, mezi diváky nejsou jen obyvatelé původem z Ruska. „Přestože počet Rusů na našem území klesl, zájem o původní ruskou tvorbu naopak roste. Nabízí totiž kvalitní obsah, navíc na ruské tematické kanály koukají i Češi, například z didaktických důvodů,“ doplnila.

autor: lukpo
Spustit audio