Kachnozobí dinosauři překonali koně

5. říjen 2012
Monitor

Chrup uzpůsobený k rozemílání rostlinné potravy se v evoluci savců nezávisle objevil hned několikrát. Podobnou, ale lepší adaptaci však najdeme také u kachnozobých dinosaurů.

Kachnozobí dinosauři neboli hadrosauři (Hadrosauridae) byli dominantními býložravci svrchní křídy. Objevili se asi před 100 miliony a vyhubilo je až velké vymírání před 65 miliony let. Hadrosauři měli velmi široké čelisti, které mohly nést až 1400 zubů. Tým amerických a německých vědců nyní objevil, že zuby hadrosaurů byly mnohem komplikovanější než u jiných plazů. Namísto dvou typů tkáně – tvrdé skloviny a měkkého ortodentinu – je tvořilo šest různých druhů zubní tkáně.

Hadrosauři tak překonali nejen jiné plazy, ale i býložravé savce, kupříkladu koně. Koňské zuby tvoří sklovina, otrodentin, sekundární dentin a koronální cement. Zuby kachnozobých dinosaurů však obsahovaly ještě velké tubuly a silnou vrstvu takzvaného plášťového dentinu, které zvyšovaly odolnost zubů.

Další odlišností od býložravých savců je to, že distribuce různých tkání se lišila zub od zubu. Dohromady to naznačuje, že schopnost rozemílat rostliny dosáhla u hadrosaurů úrovně, o níž si dnešní savci mohou nechat zdát. Díky komplexnějšímu chrupu si poradili i s extrémně tvrdými rostlinami jako jsou přesličky nebo kapradiny. A právě to mohl být jeden z hlavních důvodů, proč byli kachnozobí dinosauři dominantními býložravci dlouhých 35 milionů let.

Zdroj: Science Daily, Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.