Kadeřnický salón v Zoo Ostrava

9. srpen 2012

Zítra ráno se jeden z výběhů v expozici Na statku ostravské zoo promění v kadeřnický salón. A kdo se stane jeho zákazníky? Svůj letní sestřih získají zarostlé, dva roky nestříhané, lamy alpaky.

Lama alpaka je zástupcem jihoamerické domácí fauny. Spolu s další domácí formou lamou krotkou jsou potomky divokého druhu lamy guanako.

Lamy byly domestikovány Inky před 6000 až 7000 lety v Peru v okolí jezera Titicaca. Lama alpaka se chová zejména pro kvalitní měkkou vlnu, která se jemností podobá prachovému peří, a také pro maso. Zbarvení alpak je bílé, černé, hnědé, béžové či šedé. Stříhají se jedenkrát za dva roky, přičemž z jednoho zvířete se získá asi 2-5 kg vlny. Z vlny se vyrábějí svetry, přikrývky, rukavice, čepice a další velmi hřejivé produkty.

Lama alpaka po stříhání

V naší zoo se vlna využívá zejména u dravců, jimž slouží jako materiál k vystýlání hnízd. Např. mládě orlosupa bradatého vlna nejen zahřívá, ale slouží i k maskování – prachovým peřím porostlé mládě s ní dokonale splyne.

Kadeřnický salon v ostravské zoologické zahradě se otevře zítra, tj. v pátek 10. srpna, od 9 hodin. Podmínkou je ovšem příznivé počasí bez deště.

Mládě orlosupa na hnízdě s lamí vlnou
autor: Zoo Ostrava
Spustit audio