Kalenda v KDU-ČSL skončil. Cítím se jako Jan Hus, napsal po vyloučení

Daniel Kalenda už není členem KDU-ČSL. Někdejší předseda městské organizace lidovců v Liberci se na internetu hanlivě vyjádřil o mrtvých uprchlících, za což se pak omluvil, opustil stranické funkce a pozastavil i členství. Vedení KDU-ČSL ho ale na celostátním výboru nakonec ze strany úplně vyloučilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Pavel Bělobrádek

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

Pro vyloučení Kalendy podle předsedy strany Pavla Bělobrádka hlasovalo 18 z 19 členů výboru, jeden se hlasování zdržel.

„Byla shoda na tom, že se jednalo o hrubé porušení stanov, zejména programových cílů a zásad,“ řekl po jednání celostátního výboru Bělobrádek.

Přehrát

00:00 / 00:00

KDU-ČSL vyloučila Daniela Kalendu za jeho výroky o uprchlících. Jednání celostátního výboru sledovala Lenka Jansová

Sám Kalenda z Liberce do Prahy nepřijel, aby se před výborem hájil. ČTK k výsledku jednání v sms zprávě napsal, že se cítí jako mistr Jan Hus.

"Poněkud nešťastně jsem vyjádřil názor většiny občanů republiky. Smrt těch lidí jsem nijak neschvaloval. Pouze jsem nevyjádřil nad neštěstím lítost," uvedl Kalenda. Proti svému vyloučení se nyní může bránit u dalších stranických orgánů.

Lůza, špína, živel, psal o mrtvých uprchlících

Daniel Kalenda komentoval o víkendu na facebooku zprávu o 71 uprchlících, kteří byli minulý týden nalezeni mrtví v Rakousku v nákladním automobilu. "Já netruchlím, není mi jich líto... Vůbec! Je to lůza, špína a živel, sem nepatří," napsal podle Mladé fronty Dnes Kalenda.

Později příspěvek smazal, omluvil se s tím, že byl pod vlivem alkoholu, rezignoval na stranické funkce a pozastavil členství v KDU-ČSL. Liberecký i okresní výbor strany ale trvaly na úplné rezignaci.

Vyloučení šestadvaceliletého Kalendy ze strany se čekalo. Jeho výrok odsoudili kromě předsedy Bělobrádka i další představitelé lidovců, například šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Ta věc je jednoznačná. Takto se nesmí křesťanský demokrat vyjadřovat, myslím, že i křesťan by se neměl takto vyjadřovat,“ řekl Mihola po jednání výboru.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme