Kam o víkendu? I když napadl sníh, v kouřimském skanzenu myslí na jaro

17. březen 2018

Lyžařské areály se z nové sněhové nadílky patrně radují, jinde ve středních Čechách ale už o víkendu vyhlížejí jaro. Na velikonoční přípravy zvou například v kouřimském skanzenu, v berounském Muzeu Českého krasu nebo v Křivoklátě, kde budou vynášet smrtku.

Středočeské vodárny pořádají v sobotu den otevřených dveří. Zájemci se výjimečně dostanou například do úpravny vody Klíčava u Zbečna. Odborníci je seznámí s procesem úpravy vody, čištění odpadních vod a se zajímavostmi z oblasti vodárenství. Poslední prohlídka je v 16 hodin.

Na jarní svátky se snaží naladit v Muzeu lidových staveb v Kouřimi. Připravený je tam kurz zdobení kraslic.

Tvořivé dílny nabízí o víkendu Muzeum Českého krasu v Berouně. Vyrábět se budou figurky inspirované postavou Igráčka, ale také jarní výzdoba pomocí plstěných látek. V sobotu bude navíc pomáhat i držitelka titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje se slaným těstem Miluše Šímová. Otevřeno je do 17 hodin.

Až do 17 hodiny se můžete bavit na 9. Josefínském jarmarku ve Slaném. Na Masarykově náměstí to ožije řemesly a farmářským trhem. Pro děti i dospělé jsou připravené dílny, ukázky řemesel jarní a velikonoční výrobky.

Kraslice

Schovat do tepla se můžete v Kostelci nad Černými Lesy, kde místní pivovar oslavuje 17 . výročí své existence. Oslavy spojené s prohlídkou pivovaru, živou muzikou a ochutnávkou piva potrvá do 21 hodin.

Hasiči z Kačiny, Žehušic, Záboří nad Labem, Svatého Mikuláše, Rohozce a Bernardova pořádají v sobotu II. Okrskový hasičský ples. Koná se v tělocvičně Základní školy v Žehušicích a hudba, tanec a tombola potrvají od 20 hodin.

Na Křivoklátě zakončí v neděli vládu zimu vynesením smrtky. Začíná se ve 14 hodin u hasičárny a figura se ponese k rybníku na Amalíně. Na stanovištích je připravená živá hudba – třeba v podání Křivoklátských hudců nebo dětí z mateřské i hudební školy. Akce následně skončí v Hospůdce Pohoda.

Podobnou akci nachystali také v Mělníku. Loučení se zimou tady začíná v 15 hodin u místního Regionálního muzea. Účastníci s sebou můžou vzít vyfouknuté vejce nebo a šnečí ulitu s dírkou, od organizátorů je čeká sladké překvapení.

Ve Škvorci v neděli hrají swingový muzikál na motivy stejnojmenného oscarového filmu Někdo to rád horké. A to v podání Originálního Komického Ansáblu Prosek O.K.A.P. a Proseckého Aktuálně Komorního Orchestru P.A.K.O.. Začíná se v 16 hodin ve škvorecké sokolovně.

Martin Hruška a Zdeněk Kupka v představení Někdo to rád horké?

Tylovo divadlo v Kutné Hoře v neděli nabízí Líbánky na Jadranu. Od 19 hodin je připravena komedie o stanování v chorvatském kempu, lásce po padesátce i v pětadvaceti, dvojčatech, prázdninovém opalování, šnorchlování a koloběhu života. Hrají Eva Holubová nebo Bohumil Klepl.

Spustit audio