Kam s ním? S biologickým odpadem. Na Novopacku mají lidé šanci získat kompostéry

4. září 2016

Zájem o kontejnery na biologický odpad je obrovský a očekává se, že žadatelů bude ještě víc. Stejně jako loni, kdy se lidé o kompostéry doslova málem poprali. Město Nová Paka podává v pořadí už druhou žádost na pořízení kontejnerů. Pokud uspěje, bude jejich nákup z 85 procent hradit Evropská unie a zbytek pět obcí tvořících svazek Novopacko.

Na Novopacku přibývá rodinncýh domů se zahradami a tím pádem a biologického odpadu. Kdo nemá vlastní kompost, nemá kam tento odpad dát.

Teď ale obyvatelé Nové a Staré Paky, Pecky, Vidochova a Úbyslavic mají další šanci získat kompostér pro separovaný biologický odpad.

Čtěte také

„Technické služby zjišťují zájem domácností o kompostér. Je nabízena varianta 400, nebo 800 listrů. Ten zájem je jednoznačně o ty větší kompostéry. Máme již asi 200 žádostí o tento větší typ", potvrzuje Vítězslav Dufek, předseda svazku Novopacko.

Žadatelem a příjemcem dotace bude svazek Novopacko. Kompostéry tedy budou v jeho vlastnictví
"My s domácnostmi uzavíráme smlouvu o vypůjčce na dobu pěti let. S tím, že po uplynutí této doby ten kompostér přechází do majetku domácností," Vítězslav Dufek předpokládá, že zájem ještě poroste právě teď po prádninách, kdy se lidi vrátí z dovolené a prázdnin.


Šanci podat si žádost mají až do poloviny října
„Pokud se občan nepřihlásí do této výzvy, tak už v budoucnosti patrně žádná další výzva vypsána nebude. Protože nebude takový počet uchazečů, aby ta výzva měla smysl", vysvětluje novopacký starosta Josef Cogan ze sdružení sportovci pro Novou Paku.

A dodává, že pokud by se městu nepodařilo získat evropskou dotaci, lidé by prozatím měli smůlu, protože ze svého rozpočtu Nová Paka v dohledné době neplánuje kompostéry koupit.

Výsledný kompost
Spustit audio