Kamba čeká mládě!

1. listopad 2012

Nejstarší samice pražské gorilí skupiny, Kamba, je březí. V uplynulých letech přitom už necyklovala a pravděpodobnost, že by se mohla dočkat vlastního potomka, byla pokládána za nulovou. Porod je očekáván na začátku příštího roku a může být spojen se značnými komplikacemi; zoo však dělá vše proto, aby je bylo možné řešit.

Kamba se narodila na počátku 70. let v kamerunských deštných lesích, první příležitost mít vlastní mládě však dostala až po příchodu do Zoo Praha v roce 2005. Skutečně zde zabřezla, ale její porod v dubnu 2007 nedopadl dobře. Mládě se rodilo zadními končetinami napřed a zahynulo. Kamba musela být tehdy dokonce uspána a při té příležitosti se objevily další komplikace – myom a srdeční problémy, kvůli nimž bezmála přišla o život také ona.

Navzdory tomu odborné konsilium vzápětí rozhodlo, že bude umožněno Kambě znovu zabřeznout. Ta však přestala na řadu let cyklovat. Krvácení se u ní znovu objevilo až v letošním roce, byl mu však přikládán patologický původ. Až posléze se ukázalo, že je ještě schopna reprodukce a že dokonce již zabřezla.

Abychom dokázali řešit případné komplikace během Kambina porodu, bude neustále připraven tým veterinárních i humánních lékařů a v zázemí pavilonu vybudujeme improvizovaný operační sál,” říká k přípravám na Kambin porod ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Gorilí samice Kamba je březí

Gorilí samice rodící okolo 40. roku věku nejsou zcela výjimečné, v posledních pěti letech sleduje Světová plemenná kniha sedm takových.

Kamba nadále zůstává se skupinou, chovatelé věnují jejímu chování zvýšenou pozornost. Oddělení od zbytku rodiny by pro ni znamenalo velký stres, kterému je třeba předcházet. Současně z důvodu velmi vysokého rizika není možné ji imobilizovat a provést její vyšetření.

Spolu s Kambou máme nyní naději, že se její osud naplní tím nejlepším myslitelným způsobem,“ konstatuje Miroslav Bobek. „Znovu však připomínám, že její porod mohou provázet i velmi vážné komplikace.“

autor: Zoo Praha
Spustit audio