Kamenačky: Tábor, kde se umývají želvy a pozorují krokodýli

21. červenec 2017

Letní příměstské tábory jsou v plném proudu. V brněnské přírodovědné stanici Kamenačky se děti starají nejen o želvy a hady, ale některé nakrmí i párek krokodýlů.

Do přírodovědné stanice Kamenačky v Brně se po čtyřech letech vrátili krokodýli. Dva kajmánci pralesní zůstávali po dobu rekonstrukce budovy u soukromého chovatele.

Volnočasové centrum Kamenačky je jediným podobným zařízením na Moravě, které krokodýly chová. O plazy a obojživelníky se tam o prázdninách starají i děti při příměstských táborech.

Na zahradě Přírodovědné stanice Kamenačky děti právě umývají želvy suchozemské. Děti mají lavor s vodou a několik houbiček.

Příměstský tábor v přírodovědecké stanici Kamenačky: koupání želv.

„Spíš je to takový bonus, že jim čistíme krunýř a děti se učí starat o ty želvy a taky si je pohladit a podobně. Myslím si, že je strašně důležité, že děti tady vůbec mají možnost na ta zvířata sahat, něco s nimi dělat, pohladit si je. Dnes je velice těžké, aby se někde setkali se zvířetem, není to tak, jak běžně bývávalo na selských dvorech a všude, že děti měly možnost přístupu ke zvířatům. I proto chodí sem na přírodovědnou stanici, aby se to naučili,“ konstatuje vedoucí tábora Zdena Redererová.

Želví krunýř je po koupeli třeba pořádně promastit.

Ve velkém tropickém skleníku v přírodovědné stanici je horko, vlhko a mimo jiné tam žijí dva kajmánci pralesní, kteří se jmenují Jeníček a Mařenka. Samec má asi 1,5 metru na délku. K nim se ale děti jen tak nedostanou.

O kajmánky zatím děti příliš pečovat nemohou - přece jen jde o dravce.

„Přece jenom jsou to dravá zvířata a riziko úrazu u nich je. Navíc se vrátili po čtyřech letech, co byli v exilu u soukromého chovatele a teď se sžívají s prostředím, takže zatím děti k nim nechodí. Ale věřím, že v průběhu školního roku, hlavně kroužek teraristů, což jsou starší děti, zkušenější, se určitě dostane ke krmení,“ vysvětluje vedoucí stanice Romana Křížová.

Kajmánci jsou po pobytu u soukromého chovatele obézní.

Dodává, že kajmánek je masožravec a žere potkany. Tedy přesněji řečeno bude žrát, protože zatím mají Jeníček s Mařenkou dietu.

„Byli totiž u soukromého chovatele krmeni třeba i kuřaty, proto jsou teď obézní. Kuřatům se v budoucnosti vyhneme, takže budou mít ryby a potkany,“ dodává.

Panoramatický pohled do skleníku.

V nově postavené budově přírodovědné stanice je asi šedesát druhů zvířat. Ostrý provoz začne v září. To se sem vrátí i výukové programy pro základní školy. Každoročně se na nich vystřídá asi tisícovka dětí.

autor: jel
Spustit audio