Kamil Střihavka uvádí vlastní hru Tolik hlav. Doufá i v její zfilmování

Rocker Kamil Střihavka je známý hlavně jako Ježíš české verze kultovního muzikálu Jesus Christ Superstar. Tuto roli hrál už více než tisíckrát. Dnes se poprvé představí jako režisér a autor divadelní hry. Jmenuje se Tolik hlav a premiéru má v pražské Baráčnické rychtě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamil Střihavka při listopadovém koncertu v Litoměřicích

Kamil Střihavka při listopadovém koncertu v Litoměřicích | Foto: Miroslav Zimmer

Tématem hry Tolik hlav je přátelství a zrada. Děj se odehrává v komunistickém Československu minulého století - na přelomu 70. a 80. let. Kamil Střihavka chce ukázat tuto dobu svýma očima.

„Protože jsem ty věci zažil ve věku, v kterém jsou ti naši hlavní hrdinové, tak proto jsem to zasadil do té doby. Jsou to osobní zážitky, historky. Takhle jsem já tu doby a to, co se mě obklopovalo, vnímal,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hře Tolik hlav mluvil s jejím autorem Kamilem Střihavkou Marek Blaho

Kamil Střihavka snil o hře 35 let. Nejdříve napsal melodii písně a pak námět ke hře. K obojímu ho inspirovala nevěra jeho dívky v roce 1980.

„Tenkrát se nemohly posílat esemesky, ani jsme nepsali dopisy, takže jsem to zjistil tak, že jsem jí potkal cestou z nádraží na intr s jiným klukem. Když jsem měl hotovou harmonii a melodii, tak jsem se jal psát text o tom, jak těžký je život bez milované dívky nebo něco v tom duchu. Místo textu jsem napsal takovou synopsi formou prózy.“

Ve hře Tolik hlav se představí Zdena Hadrbolcová, Kristýna Leichtová, Jan Zadražil a Jan Dolanský, který si komunismus pamatuje jako dítě.

„Když byla revoluce, tak mi bylo 11 let, takže to znám jenom z rychlíku. Díky Kamilovi se do toho můžu dostat jako trošku starší kluk,“ řekl.

Zdena Hadrbolcová vnímá dobu, ve které se děj odehrává, jako součást svého života.

„Docela s chutí tady řeknu tu pasáž, kdy si ta maminka stěžuje, že táta musel vstoupit do partaje, a vlastně vím, že ty potíže takhle byly a že to rozhodování nebylo nic snadného.“

Přestože premiéra divadelní hry ještě ani nezačala, Kamil Střihavka už myslí na splnění svého dalšího snu - natočit příběh jako film.

Kamil Střihavka | Foto: Český rozhlas

Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme