Kamila Pešeková: Slovensko dnes netrápí kvalita popradského piva, ale kvalita jeho demokracie

6. duben 2018

Český prezident Miloš Zeman splnil svůj slib a na první zahraniční návštěvu po svém znovuzvolení přijel na Slovensko. Jako cíl si tentokrát nevybral Bratislavu, ale Poprad, rodné město současného slovenského prezidenta Andreje Kisky.

Pamětníci si možná vybaví, že Miloš Zeman má k Popradu ještě jiný, specifický, vztah. Když tam před 20 lety zavítal jako premiér, Slováky dost pohoršil. Tehdy prohlásil, že popradské pivo se hodí leda tak na čištění zubních protéz. Ke svému tehdejšímu výroku se vrátil i tentokrát, když uvedl, že „konfliktní témata, jako bylo popradské pivo, skončila zbořením popradského pivovaru.“

Poslední návštěva Miloše Zemana na Slovensku se nesla jako vždy v přátelském duchu, i když rozdílů s jeho slovenským protějškem prezidentem Andrejem Kiskou by se našla spousta.

Projevilo se to například při hodnocení kauzy Skripal. Zatímco český prezident vyjádřil pochybnosti nad vyhoštěním ruských diplomatů z ČR, slovenský prezident by býval tento krok podpořil, ale jeho vláda se postavila proti.

Oba prezidenti se liší i v pohledu na fungování občanské společnosti a jejich představitelů, mezi které patří například novináři, lidskoprávní a občanští aktivisté. Zatímco pro Zemana jsou tito lidé potenciálně nebezpeční, protože jsou jenom těžko kontrolovatelní, má pro ně Kiska naopak nejenom pochopení, ale sám z občanského sektoru pochází.

Andrej Kiska a Miloš Zeman se projeli v kočáře kolem Štrbského plesa

Na československou nostalgii není čas

Navzdory těmto odlišnostem si oba nejvyšší představitelé pochvalují nadstandardně vysokou úroveň vzájemných vztahů. „Neznám na světě dvě země, které by si byly tak blízké jako Česko a Slovensko,“ uvedl prezident Kiska.

Nejsou to totiž jejich osobní vztahy, které jsou mírou všech věcí, ale jde o vztahy dvou státníků a dvou států. Stručně řečeno, prezidenti mohou přicházet a odcházet, ale oba státy budou vedle sebe nadále existovat a musí spolu fungovat. Skutečnost, že je to všechno tak intenzivní a trvalé, není samozřejmá.

O výjimečnosti svědčí i fakt, že Andrej Kiska se 28. října zúčastní v Praze oslav stoletého výročí založení Československa a Miloš Zeman na oplátku zavítá o tři dny později do Martina, na oslavy stoletého výročí Martinské deklarace, díky níž se Slováci v roce 1918 připojili k českým zemím.

Státní útvar, který zanikl k 1. lednu 1993, tak na několik hodin opět trochu symbolicky ožije.

Kamila Pešeková

Na nostalgii ale nemají na Slovensku moc pomyšlení. Dokladem toho je, jak velkou pozornost místní média věnovala demonstracím, které se po velikonočních svátcích opět obnovují po celé zemi. Slovensko dnes trápí korupce a nedostatek demokracie.

A proto i návštěva Miloše Zemana v tatranských velehorách byla tamními sdělovacími prostředky vnímána spíše jako okrajová záležitost.

autor: kap
Spustit audio