Kamiony smí opět vjíždět do Říčan. Zákaz vjezdu zrušil kraj

7. únor 2018

Dopravu bez průjezdu těžkých kamionů si obyvatelé Říčan u Prahy užívali jen několik týdnů. Zákaz, který vydala v listopadu vedení města, teď zrušilo středočeské hejtmanství. Úředníci vytkli radnici řadu nedostatků při zavádění zákazu: například město údajně nezískalo závazné stanovisko policie nebo nevyvěsilo včas záměr o zákazu v okolních obcích. Město ale boj proti kamionům nevzdává.

Středočeský krajský úřad zrušil zákaz průjezdu kamionů nad 12 tun přes Říčany u Prahy a okolí. Opatření obecné povahy mělo podle úředníků nedostatky. Zákazové značky, osazené loni v listopadu, tak radnice bude muset nechat zakrýt.

Podle krajských úředníků byly při vydání opatření porušeny právní předpisy. Nedostatky se týkají lhůt, stanovisek jednotlivých orgánů a způsobu vyvěšení na úředních deskách dotčených obcí. "Ty věci jsou formálního charakteru. Prostě úředníci rozhodli tak, jak rozhodli," uvedl starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město). Proti rozhodnutí podle něj není odvolání.

Čtěte také

Podle Heleny Frintové z krajského úřadu bylo opatření obecné povahy vydané odborem správních agend a dopravy říčanské radnice nedostatečně odůvodněno a nedostatky byly i ve způsobu zveřejnění záměru a následného stanovení místní úpravy provozu. Dalším důvodem pro zrušení byly "zásadní procesní vady, které zakládají nepřezkoumatelnost a zmatečnost celého řízení". "Město Říčany má možnost proces omezení opakovat v souladu s platnou právní úpravou," dodala Frintová.

Říčany zákazem reagovaly na iniciativu Prahy, která připravuje podobně razantní zákaz. V Říčanech a okolí se opatření vztahovalo na kamiony nad 12 tun, které nemají v místě nakládku nebo vykládku. Zákaz se týkal zejména silnice druhé třídy číslo 101, která slouží jako přivaděč k dálnici D1. Kvůli nedokončenému Pražskému okruhu si tudy zkracují cestu řidiči na trase mezi Plzní a Brnem na jedné straně a Hradcem Králové či Mladou Boleslaví na straně druhé. Strážníci na silnici 101 po odhalení nových značek začali okamžitě zastavovat řidiče. Pokles nákladní dopravy byl podle radnice razantní, snížil se zhruba na polovinu. Podle odhadů šlo o úbytek zhruba tisíce nákladních vozů denně.

Říčany podle Kořena požádají středočeské krajské zastupitele, aby přijali usnesení, kterým by souhlasili s umístěním značek na krajských komunikacích. "Zatímco pražský magistrát své obyvatele chrání a bojuje za ně, středočeští zastupitelé nechají situaci v rukou úředníků? Očekávám, že se za nás zastupitelé postaví napříč politickým spektrem a rozhodnou, že souhlasí se zákazem tranzitu kamionů na Říčansku," uzavřel Kořen.

autor: Kateřina Havránková | zdroj: ČTK
Spustit audio