Kampaň We Remember, Židé v dnešní Evropě a Odkaz Milana Balabána

13. leden 2019

Světový židovský kongres před několika dny zahájil kampaň We Remember. Jak vypadá současný život Židů v Evropě, Velké Británii nebo Americe. Připomeneme religionistu Milana Balabána.

Světový židovský kongres před několika dny zahájil kampaň We Remember, která využívá sílu digitálních médií k šíření znalostí a povědomí o holocaustu, a mladým generacím předává ponaučení, aby zabránila budoucím genocidám. Podrobnosti zjišťovala Jana Šustová.

Židovským životem v dnešní Evropě se zabývá řada výzkumů britské nezávislé organizace Institutu pro výzkum židovské politiky, který vede Jonathan Boyd. Při jeho návštěvě v Praze s ním natáčela Terezie Jirásková, která se ptala i na to, jaký je současný život Židů v Evropě, Velké Británii nebo Americe.

Židovské myšlení se zrodilo v prostředí malého národa, ale nakonec ovlivnilo celý svět. Biblickým způsobem uvažování a jeho rolí v evropské tradici se zabýval mezinárodně uznávaný český religionista Milan Balabán, mimo jiné autor knihy Hebrejské člověkosloví. Před několika dny zemřel ve věku nedožitých devadesáti let. O Balabánově významu s jeho žákem, profesorem Pavlem Hoškem, hovořila Daniela Brůhová.

Profesor ThDr. Milan Balabán

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio