Kanada zesílí boj proti terorismu. Reaguje tak na zabití dalšího svého vojáka

Bezpečnostní síly v Kanadě jsou dál v pohotovosti kvůli útoku ozbrojence v hlavním městě Ottawě. Zraněním podlehl voják napadený u hrobu neznámého vojína v centru kanadské metropole. Útočník potom pronikl do budovy parlamentu, kde ho policie při přestřelce zastřelila. Kanadský premiér označil útočníka za teroristu. Dva dny před tím napadl islámský radikál dva vojáky v Montrealu, jeden z nich útok nepřežil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní zátarasy v centru Ottavy

Policejní zátarasy v centru Ottavy | Zdroj: Reuters

Kanada se podle premiéra Stephena Harpera nenechá zastrašit. Předseda vlády, který byl sám v době přestřelky v parlamentu, prohlásil, že útok posílí odhodlání Kanady v boji proti extremismu po boku dalších spojenců.

"Události tohoto týdne dokazují, že Kanada bohužel není k podobným atentátům imunní. Útoky na příslušníky našich ozbrojených složek nebo vládních institucí jsou útokem na nás všechny. Na naši zemi, naše hodnoty i náš systém,“ zdůraznil premiér a dodal:

„My se ale zastrašit nenecháme. Naopak, boj proti teroristům zintenzivníme. Nenajdou bezpečné útočiště!"

Kanadská policie vyšetřuje jako podezřelého 32letého muže, který konvertoval k islámu, podle amerických zdrojů je jeho rodné jméno Michael Joseph Hall. Má několik záznamů v trestním rejstříku a v minulosti byl závislý na drogách.

Střelec včera podle očitých svědků vypálil několik ran na vojáky hlídající válečný památník v hlavním městě Ottawě. Jednoho z nich zasáhl. Voják později v nemocnici svým zraněním podlehl.

Útočník poté utekl směrem ke kanadskému parlamentnímu komplexu, který je od místa incidentu vzdálený jen několik desítek metrů. Uvnitř parlamentní budovy byl nakonec zastřelen.

Poslanci parlamentu za zabarikádovanými dveřmi | Foto: Reuters

Kanadská policie stále zjišťuje, jestli měl útočník nějaké komplice. Kvůli podezření, že útočníků je více, byly uzavřeny vojenské základny po celé zemi, v centru Ottawy pak parlament, americká ambasáda, ottawská univerzita, policejní služebny i nedaleké nákupní centrum, kde se také střílelo.

Omezení v centru města už ale úřady mezitím stáhly s tím, že případné nebezpečí pro veřejnost pominulo.

Incident se odehrál pouhé dva týdny poté, co kanadský parlament odsouhlasil zapojení země do koalice bojující proti Islámskému státu. Washington nabídl okamžitě po útoku Kanadě pomoc a asistenci.

Lenka Kabrhelová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme