Kandidáti hnutí Severočeši.cz se chtějí proti odvolání z voleb bránit u soudu

Kandidáti hnutí Severočeši.cz se brání odvolání z voleb do zastupitelstva Ústeckého kraje a požadují zrušení rozhodnutí krajského úřadu. O zrušení kandidátky požádala místopředsedkyně Hana Jeníčková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Dernerová

Alena Dernerová | Foto: senátní stránky

Hnutí je rozdělené od chvíle, kdy v únoru 2014 zvolila valná hromada nové vedení. Výsledek hlasování ale letos zrušil soud, a podle Jeníčkové tak dosavadní vedení nemělo právo podávat kandidátku.

Odvolaní kandidáti naopak argumentují mimo jiné i dokumentem o zvolení poslance Bronislava Schwarze předsedou hnutí ještě před soudem zrušenou valnou hromadou.

Tento zápis i právní rozbor dnes na krajský úřad přinesl druhý místopředseda a odvolaný kandidát Jiří Zelenka. „Zrušit se to dá, protože to byl podvod. Určitě to bude někdo žalovat, a když, tak budeme chtít opakování voleb,“ říká Jiří Zelenka (Severočeši.cz).

Krajský úřad podle mluvčího Zdeňka Rytíře rozhodnutí změnit nemůže – úřad vycházel z rejstříku Ministerstva vnitra. „Předsednictvo, jehož jménem jedná a podepisuje předseda nebo místopředseda, nebo jiný pověřený člen předsednictva hnutí,“ vysvětluje Rytíř.

Naopak magistrát v Mostě podle mluvčí Aleny Sedláčkové návrh na stažení kandidatury senátorky Aleny Dernerové ještě přezkoumává.

Gabriela Hauptvogelová, Daniela Pilařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme