Kapacita jaderných elektráren by za 20 let mohla vzrůst o polovinu, na snížení emisí to ale nestačí

Elektřiny z jádra by ve světě mohlo být do roku 2035 skoro o polovinu více než nyní. Odhaduje to Světový jaderný svaz. Ten růst kapacity elektráren zdůvodňuje snižováním emisí skleníkových plynů. Některé země ale od jaderného programu zcela odstupují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, elektrický generátor.

Jaderná elektrárna Temelín, elektrický generátor. | Foto: Filip Jandourek

Světový jaderný svaz také upozorňuje, že růst kapacity jaderných elektráren o 45 procent do roku 2035 nebude stačit a bude pořád zaostávat za potřebou snížení emisí.

Svaz odhaduje, že za 20 let bude kapacita jaderných elektráren po celém světě 552 gigawattů. Podle Mezinárodního úřadu pro energii by ale bylo potřeba zvýšit do roku 2030 kapacitu na 660 gigawattů, aby se podařilo udržet růst globální teploty v tomto století na dvou stupních Celsia.

Investice do nových elektráren jsou ale drahé. A i když se je řada zemí chystá stavět, mohou narážet na nedostatek paliva, tedy uranu. Ten poslední roky zlevňoval, proto se nevyplatilo ho těžit nebo hledat nová ložiska.

Také Česká republika sází na jádro. Zvažuje nutnost modernizace jaderné elektrárny v Dukovanech a dostavbu Temelína. Polostátní podnik ČEZ, který elektrárny vlastní, řeší financování projektu. Už delší dobu totiž klesají ceny silové elektřiny na trhu a je otázka, jak by se obří investice vyplatily.

Naopak sousední Německo jaderné elektrárny začíná zavírat. Mimořádné náklady na jejich bezpečné uzavření německé energetické firmy vyčíslily na v přepočtu 1,1 bilionu korun.

Poslední jaderná elektrárna by se měla zavřít v roce 2022. Už teď ale například společnost E.ON oznámila, že kvůli odpisům hodnoty majetku ve výši až devět miliard eur, právě v souvislosti s koncem výroby elektřiny z jádra, skončí letos ve ztrátě. V reakci na tuto zprávu klesly akcie firmy o více než 5 procent.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme