Kapela 5pm jazz band tvoří protiváhu současnému trendu, který zní „čím hlasitější hudba, tím lepší"

25. duben 2017
Regionální scéna

Jindřich Balzar byl skvělý muzikant, aranžér a propagátor jazzu. Tento naturalizovaný červenoskostelečák s německými kořeny vychoval mnoho vynikajících jazzových muzikantů, včetně svého syna Roberta, významného kontrabasisty. V posledních letech svého života psal hudební aranže hlavně pro východočeské seskupení 5pm jazz band.

5pm jazz band je pětičlenná kapela z Kostelce nad Orlicí hrající převážně klasický swing a swingové standardy. V repertoáru se nicméně vyskytují i skladby jiného zaměření. Kapela vystupuje ve složení klávesy, kontrabas, saxofon, trombon a zpěv.

Filozofií tohoto uskupení je vytvořit protiváhu současnému trendu, který zní „čím hlasitější hudba, tím lepší". Proto 5pm hraje převážně akusticky s mírným přizvučením kontrabasu, popř. kláves.

Publikum tento přístup vítá, neboť lidé si mohou během vystoupení popovídat, aniž by se museli překřikovat. Z toho vyplývá, že kapele nejvíce vyhovuje klubové prostředí nebo různá posezení, kde se od posluchače nevyžaduje maximální soustředění.

5pm tak přispívá k vytvoření příjemné atmosféry akce a nechává na samotném posluchači, jak hodně se do vystoupení zapojí.

5pm považuje za svoji domovskou scénu zahrádku pod kaštany u hotelu Praha v Potštejně, kde ve spolupráci s manželi Frimlovými a Trnkovými pořádá pravidelná měsíční vystoupení. Tato posezení mají vždy nezapomenutelnou atmosféru.

Kapela 5pm jazz band vznikla vlastně zcela spontánně v roce 2014

S prvotním nápadem přišel kontrabasista Jiří Doležal, který oslovil trombonistu Michala Vacka, jestli by si občas spolu nezahráli swingovou muziku. Michal, který v té době hrál ve čtyřech kapelách, tuto nabídku několik měsíců pro muzikantské zaneprázdnění sveřepě odmítal.

Avšak bylo velice lákavé, zkusit něco nového v malé formaci. Když myšlenka na společné hraní uzrála, požádal Michal svého kamaráda a vynikajícího červenokosteleckého aranžéra Jindru Balzara, zda by neudělal několik aranží swingových standardů. Jindra se s nesmírným nadšením pustil do práce a tak se objevilo prvních 5 skladeb jako On the Sunny Side of the Street, Stars Fell on Alabama, Misty, The Shadow of Your Smile a Raindrops Are Fallin´on my Head.

V současnosti má kapela nazkoušených na 40 skladeb a těší se na další koncerty.

Muzikanti přijali pozvání do naší Radiokavárny a živě vám zahráli v pondělí 24. dubna po 18. hodině.

Ve svém středu přivítali i manželku Jindřicha, zpěvačku Bělu Balzarovou.

Regionální scéna, ale nebyla jen o vzpomínání na Jindřich Balzara, ale i o samotné kapele 5pm jazz band.

K poslechu vás zvou sourozenci Lucie a Tomáš Peterkovi.

Kapela 5pm jazz band v radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Tomáš Peterka , luc
Spustit audio