Kapela DG 307 zahraje v Londýně, kde v emigraci žil její zakladatel Zajíček

V rámci festivalu „Made in Prague“ zahraje dnes večer v Londýně česká undergroundová skupina DG 307. Jde možná o nejviditelnější pojítko mezi akcí pořádanou Českým centrem v britské metropoli a čtvrtstoletím, které uplynulo od pádu komunismu v Československu. Kapelu založili v roce 1973 básník Pavel Zajíček a legendární Mejla Hlavsa z Plastic People of the Universe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

DG 307 (Postupice, 1974)

DG 307 (Postupice, 1974) | Foto: oficiální MySpace DG 307

DG 307 bude hrát v Londýně vůbec poprvé, k britské metropoli ji ale váže hned několik pout.

„Pavel Zajíček, zakladatel DG 307 v Londýně rok žil (po nucené emigraci v roce 1980, pozn. red.), dokonce tam nahrál ve studiu skladbu na základě Eliotovy básně Pustina. Shodou okolností klub, ve kterém dnes DG 307 hrají, je ve stejné čtvrti, kde on tehdy bydlel,“ vysvětlila ředitelka Českého centra Tereza Porybná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O české kapele DG 307, která dnes večer zahraje v Londýně, mluvila ředitelka Českého centra Tereza Porybná

Londýn podle ní ovlivnil skupinu DG 307 i hudebně, například industriální scénou.

„Myslím, že i málokdo v Čechách si uvědomuje, jak byli na svoji dobu progresivní a jak moc sami vytvářeli věci, které paralelně vznikaly jinde,“ upozornila Porybná.

Název DG 307 je odvozený od psychiatrické diagnózy (Přechodné situační psychické poruchy), která umožňovala mladým mužům v ČSSR získat modrou knížku a vyhnout se povinné vojenské službě.

DG 307 večer zahraje pro londýnské publikum v jejich rodném jazyce.

„Všechny písně, které se dnes zahrají, jsme přeložili do angličtiny s pomocí překladatele Marka Tomana, který už řadu Zajíčkových textů překládal předtím, protože víme, že tam bude spousta Britů, kteří je nikdy neslyšeli, a je pro nás důležité, aby pochopili vztah zvuků a textu,“ dodala ředitelka Českého centra.

Koncert DG 307 v klubu krypty gotického kostela St. Giles v jihovýchodním Londýně začíná v 8 hodin večer tamního času.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme