Kaple ve Smiřicích patří mezi skvosty barokní architektury

23. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Nevelké město Smiřice na Královéhradecku se pyšní opravdovým skvostem. V sousedství zámku, bývalé tvrze, stojí barokní kaple Zjevení Páně. Je unikátní nejen architekturou v dynamickém barokním stylu, ale také úchvatnou výzdobou. Vévodí jí oltářní obraz malíře Petra Brandla s tématem Klanění Tří králů.

Smiřická kaple se začala stavět na sklonku 17. století na přání tehdejších majitelů panství Jana Josefa a především Marie Violanty ze Šternberku. Stavbu přerušila tragická smrt manželů, kteří se utopili v řece Inn. Poručník osiřelé dcerky šlechtického páru, které byl v té době pouhý rok, ve stavbě pokračoval, a tak se v ní už roku 1711 mohlo křtít. Kaple sloužila jako soukromý svatostánek, veřejnost chodila do kostela v sousedních Holohlavech.

Dnes již zřejmě není možné dohledat, který ze slavných barokních architektů vtiskl stavbě nezapomenutelnou podobu. Autorství je totiž přisuzováno buď Kryštofu Dienzenhoferovi, nebo Janu Blažeji Santinimu. Plány nebo jiné dokumenty hovořící o autorovi se nedochovaly a ze samotné architektury také nelze autorství jednoznačně určit, neboť se zde vyskytují prvky typické pro oba stavitele.

V jednolodní stavbě se často objevuje motiv osmicípé hvězdy, rodového znaku Šternberků. Ke kostelu přiléhá čtyřboká, devětačtyřicet metrů vysoká věž, dostavěná roku 1705, na jejímž průčelí opět najdeme osmicípou šternberskou hvězdu. Ve věži je zavěšen zvon Egidius (sv. Jiljí) o hmotnosti 1 400 kilogramů z počátku 16. století.

Portrét za 1 700 zlatých

Interiér zdobí hned dva obrazy významného barokního malíře Petra Brandla. Jeden s motivem sv. Blažeje a druhý s tématem Klanění Tří králů. Tento oltářní obraz možná svého autora zachránil před soudem, k němuž ho dohnali rozzlobení věřitelé. Namaloval ho totiž na zakázku Marie Terezie Violanty, dcery zemřelých zakladatelů kaple. Ta malíře odměnila honorářem 1 700 zlatých a on ji za to prý na obraze vymaloval.

Obraz nad bočním oltářem, Petr Brandl - sv. Blažej žehnající mladé dívce

Petr Brandl namaloval i druhý oltářní obraz, nad bočním oltářem, s názvem sv. Blažej žehnající mladé dívce. I na něm je údajně vyobrazena dcera zakladatelů kaple Marie Terezie Violanta. Osmiboká klenba je vyzdobena freskami Jana Jakuba Steinfelse. Bohatou výzdobu interiéru doplňují sochy Jiřího Františka Pacáka.

Roku 1971 byla kaple odsvěcena. Dnes je jejím majitelem město Smiřice, které tuto památku po důkladné rekonstrukci zpřístupnilo veřejnosti. Její skvělá akustika se využívá pro koncerty a každý rok na jaře se zde koná festival Smiřické svátky hudby pod záštitou smiřického rodáka, houslisty Jaroslava Svěceného.

V roce 1996 byla barokní kaple prohlášena za národní kulturní památku, stejně tak je památkově chráněn zmíněný oltářní obraz Petra Brandla Klanění Tří králů.

Spustit audio