Karavan, nebo obytňák? Retro cestování, které nikdy nezestárne

18. červenec 2016

Věděli jste, že Češi byli průkopníky karavaningu? Jak taky jinak...

Lidé cestovali odpradávna. Pěšky, na koni a později různými povozy. Zásadní rozvoj přišel až v 19. století, kdy se z klasického obytného povozu začala stávat „záležitost rekreační“. „Za první karavan na světě se považuje takzvaný Tulák (The Wanderer Caravan).

„Devítimístná maringotka obsahovala v podstatě všechno, co potřebujete. Byla tam ložnice, koupelna i obývací pokoj,“ vysvětluje zakladatel internetového magazínu eCaravan.cz Michal Kubíček. Kolébkou karavaningu se stala Velká Británie. Už v roce 1907 na jejím území vznikl první karavan klub.

Legendární The Wanderer Caravan

Zrod obytňáku

S auty se začalo cestovat na přelomu 19. a 20. století. První sériově vyráběný karavan představila v roce 1919 britská firma Eccles. Stál okolo 300 liber a za první rok se prodalo 50 kusů. „Tehdy se v Británii zrodil i první sériový obytný vůz. Většinou se jednalo o přestavby vojenských sanitek.“

V Americe se pak stal velice populární tzv. Teardrop Trailer. Vypadal jako kapka, slza, proto ten název. „V roce 1930 vyšel v jednom časopise návod, jak si ho postavit sám. Což tehdy způsobilo velký rozmach karavaningu.“ Rozvoj ale zabrzdila druhá světová válka. Boom přišel až pak v 50. letech.

1940 Chevy a Teardrop Trailer

Průkopnické Československo

„V roce 1933 vznikla Mezinárodní organizace campingu a caravaningu. Československo bylo jedním ze zakládajících členů.“ Karavany vyráběla například firma Sodomka, která proslula výrobou karoserií. Vyráběla několik typů víkendových vozů. V 60. letech se stal legendární karavan Dingo.

První obytný vůz z Československa vznikl na základě Škody 1203, proto taky označení Škoda 1203 Camp. Jeho vývoj trval neuvěřitelných 12 let. „Unikátní byly taky přestavby nákladních vozů Avia s karosérií Furgon. Výhodou Avií byla vysoká nosnost. Nacpal se tam de facto celý malý byt.“ Seženete ji ještě dnes. Ceny se pohybují kolem 30 až 40 000 korun.

Avia A15 Camp (1978)
autor: Adam Kebrt
Spustit audio