Kardinál Vlk krvácel kvůli rakovině do břicha. Je mi lépe, vzkázal z nemocnice

Zdravotní stav kardinála Miloslava Vlka se podle jeho slov v posledních dnech prudce zhoršil. „Začalo krvácení z dvanácterníku do prostoru břišního,“ uvedl v sobotním prohlášení. Současně zmínil, že je mu lépe a nepociťuje bolesti. Poděkoval také všem, kteří se za něj modlili. Zvláštní vděk kardinál Vlk ve vzkazu vyjádřil pražskému arcibiskupu Dominiku Dukovi, který ho v pátek v nemocnici navštívil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Vlk

Kardinál Vlk | Foto: Jan Vytopil

„Zvláštním způsobem jsem vděčen svému spolubratru kardinálu Dukovi za jeho návštěvu a bratrské povzbuzení ve chvíli utrpení,“ uvedl kardinál Vlk v „osobním vzkazu“, který je se sobotním datem zveřejněný na jeho webu.

Rukama lékařů se udál zázrak, vzkázal kardinál Vlk z nemocnice

Číst článek

V prohlášení z nemocnice kardinál také poděkoval ošetřujícím lékařům za jejich péči: „Díky neobyčejné péči lékařů a lékařské vědě, díky všem vašim modlitbám se podařilo zvrátit situaci. V současné době je mi lépe, bolesti nepociťuji, přesto lékaři vidí moji situaci jako velmi vážnou a vyzývají k trpělivosti.“

Kardinál Miloslav Vlk trpí rakovou plic, která mu metastázovala do kostí. Jeho zdravotní stav se prudce zhoršil v pátek večer. Lékařům se čtyřiaosmdesátiletého kardinála podařilo stabilizovat a není v přímém ohrožení života, řekl v sobotu ráno farář z pražského Karlína Miroslav Cúth, který se o něj v poslední době staral.

„ kardinál Miloslav Vlk
V těchto dnech se moje zdravotní situace vlivem chemoterapie velice zhoršila. Začalo krvácení z dvanácterníku do prostoru břišního. Děkuji vám všem a každému osobně, všem věřícím Arcidiecéze pražské, za vlnu modliteb, přímluv i solidarity, která přivolává blízkost Boha v této situaci. Zvláštním způsobem jsem vděčen svému spolubratru kardinálu Dukovi za jeho návštěvu a bratrské povzbuzení ve chvíli utrpení. Díky neobyčejné péči lékařů a lékařské vědě, díky všem vašim modlitbám se podařilo zvrátit situaci. V současné době je mi lépe, bolesti nepociťuji, přesto lékaři vidí moji situaci jako velmi vážnou a vyzývají k trpělivosti. “

Kardinál Vlk v jedné z pražských nemocnic podle faráře pobývá od pondělí. Postupoval zde chemoterapii. Léčba však musela být kvůli oslabení organismu přerušena a Vlk byl kvůli vnitřnímu krvácení převezen z onkologického na metabolické oddělení.

Zdravotní problémy se u Vlka začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku. Na podzim kardinál kvůli bolestem kloubů absolvoval lázeňské léčení. Po něm se ale jeho stav zhoršil, začala ho trápit silná bolest a otok levého ramene, trpěl závratěmi.

Na Štědrý den musel být hospitalizován na koronární jednotce pro poruchu srdečního rytmu. Po čtyřech dnech byl propuštěn, ale bolest levého ramene neustupovala. Podstoupil proto celotělové CT vyšetření a bronchoskopii, která potvrdila tumor plic s metastázami do kostí.

Koncem ledna s Vlkem telefonicky hovořil papež František a ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví. Generální vikář Zdenek Wasserbauer v pátek odpoledne požádal duchovní, aby na Vlka pamatovali ve svých modlitbách a při slavení eucharistie.

ČTK, kno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme