Karel Zýka: Další rozšiřování DAB+ nezávisí na Českém rozhlasu

1. prosinec 2017

Veřejnoprávní médium plánuje rozšiřovat multimediální služby, například slideshow, tedy obrázky vysílané pro přijímače s barevnými displeji.

Český rozhlas pokryl signálem pozemního digitálního rádia po Praze i významnou část západních Čech, Brno a Ostravsko. Technologii by chtěl přinést i posluchačům v dalších koutech republiky, ale brání mu v tom několik překážek. Ve včerejším vydání pořadu Kontakt, který vysílaly po dvacáté hodině všechny regionální stanice Českého rozhlasu, to naznačil ředitel Úseku správy a techniky veřejnoprávního média Karel Zýka. Celý záznam je k dispozici zde.

„Závisí to na přístupu státních orgánů a konkrétně i vlády. K tomu, abychom mohli vysílat, máme veškeré prostředky z hlediska programu, z hlediska technologií a jsme schopni provoz také ufinancovat, ale potřebujeme k tomu přidělení kmitočtů. V tuto chvíli jsme omezeni vládním usnesením, které nám rozšíření umožnilo,“ konstatoval Zýka. Český rozhlas bude podle jeho slov vyhodnocovat, jaký je zájem v regionech, kde se vysílání spustilo, a v rámci ministerstva kultury budou probíhat jednání expertní skupiny o tom, jak bude vypadat vysílání dále. „V tuto chvíli máme kmitočty do roku 2022 a počítá se s dalším pokračováním,“ ujistil šéf techniky.

Karel Zýka také ve vysílání uvedl, že šíření prostřednictvím technologie DAB+ je přibližně čtyřikrát až pětkrát levnější oproti stávající VKV distribuci. V rámci jednoho multiplexu se místo jednoho programu vysílá například v průměru šestnáct stanic. „Vypadá to, že by toto vysílání bylo šestnáctkrát levnější, což ale není pravda, protože vysílačů musí být více, neboť vlny jsou fyzikálně kratší a tudíž se tolik neohýbají, takže musí být v údolích a zákrytech daleko více dokrývačů, aby byl signál homogenně rozložen a území pokryto. Když si tedy vezmeme, že vysílačů musí být více, ale zároveň je to levnější, tak to vychází v poměru k FM na čtvrtinu nebo pětinu ceny,“ vysvětlil Karel Zýka, který se dočkal i vyloženě technických dotazů.

Karel Zýka prozradil, že Český rozhlas chce v DAB+ rozšiřovat dále multimediální služby, například slideshow, tedy obrázky vysílané pro přijímače s barevnými displeji. Se slideshow už pracuje veřejnoprávní médium v tuto chvíli. Český rozhlas by tu rád nabídl například možnost doplnit tuto službu o obaly hraných skladeb, případně alb. Ve vysílání se mohou objevit například i fotky s hosty ve studiu a podobně. Možností, které DAB+ nabízí, je nespočet. Český rozhlas využívá slideshow u všech svých stanic. Nejintenzivněji s ní pracuje digitální okruh Regina DAB Praha, k němuž se od 30. listopadu přidalo také Radio Wave. Důležitou roli budou hrát v celém procesu digitalizace rádia také privátní vysílatelé. Zýka zdůraznil, že bez nich nebude možné tento krok realizovat.

autor: lukpo
Spustit audio