Kavárny, které jinde než v Praze nenajdete

Kavárny, kavárny a zase kavárny. Co by bez nich Praha byla? Pražané po kávě a kavárnách touží, vyhledávají je jako místo vnitřního klidu, i bujarého setkání.

Pracovně i soukromě, jako útočiště pro byznys i místo vyznání lásky. A stále nové a nové kavárny přibývají takovým tempem, že by jejich rozmnožování mohlo zlidovět v úsloví – „rostou jak v Praze kavárny“.

Ne vždy je však na úplně prvním místě káva a ne vždy slovo Café vystihuje záměr majitele.

Café V lese, Neustadt a spol.

Dobrým příkladem je proslulé café V lese ve Vršovicích, které Ondřej Kobza založil v podstatě jako klub alernativní kultury, převážně hudby.

„Říkal jsem si, že dám na zeď obří tapetu lesa, kterou známe ze starých panelákových bytů. Přišlo mi vtipné, že lidi budou pít kávičku a říkat známým do telefonu, že jsou v lese,“ vzpomíná s úsměvem Kobza na jeden ze svých prvních kavárenských nápadů.

„Víc než kavárna to je vlastně klub, ale to mi evokovalo spíš rockový klub, což náš podnik také úplně není," vysvětluje Kobza.

Café Savoy

Trochu jiný koncept má Café Neustadt, kavárna uprostřed nádvoří Novoměstské radnice, ze které se stala oblíbená „pracovna“ Pražanů. Nejnovějším počinem je „odpočívárna“ Šesťák v Dejvicích.

„Je to obrovský prostor 600 metrů čtverečních, kde máme různé aktivity jako houpací sítě, piana a další. A vaříme tam samozřejmě kafe,“ dodává Ondřej Kobza, mimo jiné autor projektu piana v ulicích a poeziomaty.

Potrvá a Už jsme doma

Víc kaváren s konceptem je v Dejvicích. Na začátku jedné z nich bylo divadlo založené trojicí Poláček, Troub, Vácha. Z počátečních písmen jejich jmen vznikl i název souboru a později také kavárny - Potrvá. Hlavním menu kavárny v Srbské ulici je tedy divadlo, koncerty, přednášky, filmy. K tomu servírují kávu od známé pražské pražírny Doubleshot.

Jako kulturní prostor, který je otevřený především začínajícím hudebníkům a výtvarníkům a menším fomacím, se profiluje kavárna Už jsme doma. Hned svým názvem připomíná propojenost se stejnojmennou avantgardní kapelou. Mimo jiné tam podávají nápoj, o kterém si možná málokdo umí představit, že vůbec existuje, totiž mrkvovici, tedy pálenku z mrkve!

Styl a interiér

Kavárna Potrvá

Když interiérová designérka Lucie Dudáková hledala prostor pro malý obchod s dekoracemi a interiérovými doplňky, narazila na dům číslo 708 ve Vodičkově ulici. „Když jsem dům poprvé viděla a otevřela se přede mnou široká vrata do dvora, byla to láska na první pohled,“ vzpomíná kavárnice, která vůbec neměla v úmyslu podávat kávu. Na nápad přišli až její zákaznici. A tak v květnu 2015 vznikl originální podnik s názvem Styl a interiér, kde si host může šálek, ze kterého pil, také koupit.

Zajímavé příběhy nabízí také Café Lounge na Újezdě nebo o trochu blíž Vltavě jedna z klasických pražských kaváren, Café Savoy. Poslechněte si všechny díly pořadu Prahou křížem krážem o pražských kavárnách v našem archivu.

Café Lounge
Spustit audio