Kavčí hory jsou v souvislosti s projektem „Visegrádské televize“ prozatím zdrženlivé

11. říjen 2016

Cílem projektu V4 TV má být sbližovat evropské země v daném regionu a rychle získat silnou pozici na globálním mediálním trhu. Sídlo editorského týmu by mělo být v Krakově.

Česká televize je prozatím velice opatrná na případné plány související se startem kanálu V4 TV, jehož obsah by vznikal ve spolupráci médií Visegrádské čtyřky, tedy Telewizje Polska, ČT, slovenské RTVS a maďarské MTVA. „V této fázi jde o velmi hrubou představu, se kterou byla seznámena i Česká televize. Jistě budeme ve formát V4 o těchto úvahách i nadále debatovat, ale je nyní předčasné se k projektu závazně vyjadřovat,“ uvedla pro náš web mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Stručné informace o plánech na spuštění nového společného kanálu zveřejnila na svém webu polská veřejnoprávní televize, která má být hlavním iniciátorem tohoto projektu. Nová stanice pod názvem V4 TV by měla vysílat sedm dní v týdnu a obsah má být dostupný v angličtině. Roční náklady na fungování by se měly pohybovat okolo 130 milionů złotých, tedy v přepočtu okolo 820 milionů korun. Cílem projektu V4 TV je sbližovat evropské země v daném regionu a rychle získat silnou pozici na globálním mediálním trhu. Sídlo editorského týmu by mělo být v Krakově.

Web Ndie.pl citoval z oficiálního vyjádření šéfa maďarské veřejnoprávní televize, rozhlasu a tiskové agentury Miklose Vaszily. „Lidé v Evropě potřebují vědět více o našem regionu střední Evropy a zemí Visegrádské skupiny. O tom, jaké jsou naše problémy, co si myslíme o problémech Evropy i ve světě. Měli bychom být schopni se vyjádřit,“ konstatoval Vaszily. Iniciátoři iniciativy zdůrazňují, že země Visegradské skupiny v současné době tvoří čtrnáct procent obyvatelstva Evropské unie. Nová stanice by měla být k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu (HD) a její signál by měl být k dispozici nejprve v Evropě, Africe a na Středním východě.

autor: lukpo
Spustit audio