Každodenní risk za dvě stě. Policisté pokutovali za přechod kolejí

30. květen 2016

Riskuješ, zaplatíš! Tak nazvala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnešní preventivní akci na Pardubicku. Železničáři se spolu s policisty zaměřili na chodce, kteří přecházejí koleje jinde než na povolených přechodech.

Přímo na pardubickém nádraží je jedno takové oblíbené místo. Lidé bydlící na sídlišti Dukla si přes trať zkracují cestu velmi často, aby nemuseli obcházet nebo objíždět půlku města.

Drahomíra Bačkorová zjistila, že i když cestující o kontrole věděli z informační tabule, pár lidí přesto zkusilo mezi vlaky na hlavním koridoru prokličkovat.

„Není den, aby někdo, kdo se pohyboval v kolejišti a neměl tam co dělat, nebyl sražen vlakem,“ říká Dana Rozová ze SŽDC.

Za přecházení kolejí pokuta 200 korun

Podle policisty Milana Jasanského prošlo přes koleje zhruba za hodinu a půl přibližně pět lidí. Mnoho let se v Pardubicích mluví o tom, že se lidem z Dukly ulehčí cesta na nádraží lávkou, podzemním průchodem. Stále se nic neděje.

„Skutečně by to vyřešilo pouze to mimoúrovňové křížení pěší chůze a vlaků, ale tam by skutečně muselo být jednání mezi krajem a SŽDC. Takové jednání zatím není,“ říká Rozová.

Když vlaky nejedou, jde se pěšky

V minulosti se zde bylo podívat několik ministrů a dokonce někteří z nich řešení situace slibovali. „Jenže ministři se často střídají, a to zapříčiňuje to, že ta lávka tady ještě pořád není. Vždycky se na to zapomene,“ dodává Dana Rozová.

V době natáčení chtěl koleje přejít muž, který pracuje v nedalekém Paramu a který byl zaměstnavatelem proškolen pro pohyb v kolejišti. Povolení mu platí pro pohyb v kolejišti ve firmě, ale nemůže se pohybovat v kolejišti SŽDC. Rozčílený už se také ptal policistů, kudy má koleje obejít, když je pro chodce nyní zavřený nadjezd U Trojice. Nelíbilo se mu, že má obcházet půlku Pardubic, když přes koleje to má do práce 100 metrů.

Výsledky akce:
Pardubice: 28 osob řešeno domluvou, 3 blokovou pokutu
Česká Třebová: 15 osob řešeno domluvou

autor: ba
Spustit audio