Každou hodinu zajistit data a nikdy neonemocnět - i tak vypadá práce meteorologů na Milešovce

13. leden 2015

Největrnější kopec v Čechách nebo místo, odkud je třetí nejkrásnější pohled na světě. Tak se mluví o Milešovce, nejvyšší hoře Českého středohoří. Meteorologická observatoř na jejím vrcholu zase trochu připomíná maják. Za jeho posádkou, kterou tvoří meteorologové - pozorovatelé z Akademie věd ČR vystoupal náš reportér Tomáš Šácha.

Meteorologická stanice s rozhlednou je na vrcholu Milešovky už víc než sto let - od roku 1905. Dnes v ní pracují meteorologové - pozorovatelé z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Data o stavu počasí odtud odesílají každou hodinu.

„Jsou to meteorologické hodnoty, které znáte z předpovědi počasí. Měří se teplota, rychlost větru, tlaková tendence... Jsme stanice s lidskou obsluhou. Ne všechny hodnoty jsou totiž změřitelné. Třeba když máte konstatovat pokrytí oblohy oblačností, je potřeba pozorovatel,“ vysvětluje vedoucí stanice Miloš Matúšek.

Budova observatoře na Milešovce

Meteorologové se při pozorování střídají ve dvou směnách a týdenních turnusech.

„Jednou ze ctností pozorovatele je to, že se musí za každého počasí dostavit do práce. Jsme nepřetržitý provoz, kdyby se někdo na poslední chvíli omluvil, byla by to potíž. Pozorovatel nesmí onemocnět, protože hledat náhradu by bylo obtížné,“ komentuje to Matúšek.

Posádka observatoře musí na Milešovce vydržet i extrémní počasí, třeba silný vítr nebo bouřky. „Jsou to živly. Tady si uvědomíte, co je to za sílu a že není radno si s nimi zahrávat a že je člověk proti nim nepatrný element,“ usmívá se Matúšek.

autor: tsch
Spustit audio