Každý čtvrtý řidič odmítne dechovou zkoušku. Hrozí za to vysoká pokuta i zákaz řízení, varuje právník

6. únor 2018

Policie loni zastavila více než osmnáct tisíc řidičů pod vlivem návykových látek. Zhruba každý čtvrtý z nich ale zkoušku na alkohol nebo další drogy odmítl. „Tito řidiči se tak mohou snažit vyhnout spáchání trestného činu,” vysvětluje právník Josek Biňovec, který se specializuje na trestné činy v dopravě.

Policie přitom nemá šanci nespolupracujícího řidiče k dechové zkoušce donutit. „Řidiče po odmítnutí čeká správní řízení, pokuta dvacet pět až padesát tisíc korun, sedm trestných bodů a taky zákaz řízení až na dva roky,” vypočítává právník. Pokud řidič k volantu usedne i přes zákaz řízení, může být obviněn z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Naopak v případě trestného činu, který může prokázat právě dechová zkouška, hrozí řidiči pod vlivem alkoholu nebo drog až trest odnětí svobody a záznam v rejstříku trestů.

Například na Slovensku je odmítnutí dechové zkoušky trestným činem. „Ano, mohla by to být cesta i u nás,” soudí právník Biňovec, zároveň však dodává: „Současné právní prostředí není nedostatečně ošetřeno, musíme využívat všechny možnosti, které jsou. Hlavní problém vidím v nedostatku preventivní denodenní práce policie.”

Padesát řidičů pod vlivem denně

V roce 2017 policisté v průměru každý den zastavili téměř padesát řidičů pod vlivem návykových látek. Nejčastějším přestupkem bylo právě řízení bezprostředně po požití nebo pod vlivem návykové látky, těchto případů bylo přes šest tisíc, tedy v průměru přes sedmnáct denně.

Policisté odhalili i dvacet tři profesionálních řidičů, tedy například řidčů autobusu, kteří také byli pod vlivem. A čtyři řidiči byli ve stavu opilství, tedy pod tak silným vlivem alkoholu nebo drog, že byli nepříčetní.

autoři: jch , als
Spustit audio