Každý terén může být nebezpečný. Za zásah v Tatrách můžete zaplatit až 1000 eur, říká šéf slovenských záchranářů

15. leden 2016

Mnozí Češi jezdí lyžovat do Vysokých Tater, kde se o přední příčky v návštěvnosti přetahují s Poláky. Cestu na slovenské hory si ale našli také Finové. Letošní sezona však nezačala dobře, přiznává ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga.

Zimní sezona začala v Tatrách 4. prosince. Od té doby zaznamenali horští záchranáři více než 400 úrazů. To je podle informací Jozefa Janigy oproti předchozímu období nárůst o 70 úrazů. „To je dost na to, že bylo málo sněhu a ne všechny sjezdovky byly v provozu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem, který se s ním spojil pomocí rozhlasové linky do studia v Košicích.

Lidé chtějí lyžovat, ukazuje se na tatranských kopcích. Sjezdovky byly i před příchodem přírodního sněhu dobře zasněžené, pochvaluje si Jozef Janiga. Vrací se však k odvrácené straně zimních radovánek. „Na svazích se nejčastěji setkáváme se zraněním horních a dolních končetin,“ popisuje. A protože technický sníh je tvrdý, ošetřují záchranáři také poranění hlavy a páteře.

Čtěte také

Upozorňuje navíc, že každý terén může být nebezpečný. Před každou túrou je tedy třeba zvážit možná rizika. „Chceme lidi upozorňovat na podmínky na horách a výstrahy, ale turisté mají možnost zvolit si, kam chtějí jít,“ vysvětluje Jozef Janiga s tím, že záchranáři nezakazují, pouze doporučují. „Výběr necháváme na lidech,“ potvrzuje.


Kolik zaplatíte za zásah slovenské Horské záchranné služby?
Pokud nejste pojištění, cena se odvíjí od druhu úrazu, zapojené techniky i počtu lidí. „Asi 75 % zraněných návštěvníků zaplatí okolo 150 až 300 eur,“ informuje Jozef Janiga. „Horší je to u zbývajících 25 % lidí, u nich sumy dosahují i 1000 eur,“ dodává.

Pro případ, že se dostanete do úzkých, radí Jozef Janiga uložit si do telefonu číslo na Horskou záchrannou službu 18300, na které se dovoláte i když využíváte roaming.

Cesta Jozefa Janigy k povolání horského záchranáře vedla přes reklamu. Právě v tomto oboru pracoval po studiích. „Vždycky mě bavila práce s počítači, proto jsem nejdřív šel touto cestou,“ přibližuje. Nakonec u něj zvítězila touha stát se horolezcem nebo záchranářem.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.