Kdo je to umělec? Kniha rozhovorů s teoretiky a kurátory nedává jednoznačnou odpověď

10. duben 2015

„Knížka je souborem deseti rozhovorů. A to nejen s umělci samotnými, ale taky s teoretiky, filozofy, aktivisty a kurátory. Tématem těch rozhovorů je současná role umělců, potažmo intelektuálů obecně, v dnešní společnosti,“ říká jedna z autorek knihy Kdo je to umělec? Tereza Stejskalová.

V knížce, na které se kromě Terezy Stejskalové podílela ještě Barbora Kleinhamplová, která je aktuálně nominovaná na Cenu Jindřicha Chalupeckého, je například rozhovor s uměleckou skupinou Čto dělať nebo s feministickou teoretičkou Silvií Federici. Co všechny zpovídané v knize spojuje? Podle autorek je to kombinace politického aktivismu a vlastní umělecké či kurátorské práce.

Kniha tak klade mnohem víc otázek než jen titulní „Kdo je to umělec?“. Jaká je role intelektuálů a umělců v dnešním světě? Jsou někým, kdo jenom kritizuje? Jsou to lidé, kteří by ostatním měli ukázat směr, kudy se ubírat? Nebo je to naopak skupina lidí uzavřená ve vlastní bublině, jejíž názory nejsou relevantní? Takové a další podobné otázky si čtenář knihy musí nutně začít klást. Zároveň díky množství zpovídaných umělců a teoretiků poskytuje publikace i široké spektrum nejrůznějších odpovědí a názorů, jak současné společenské problémy řešit.

03357543.jpeg

„Třeba Silvia Federici přichází s novým pojetím práce. Mluví o péči nebo o takzvané reprodukční práci. Pod tento termín by se dalo zařadit i umění, protože umělecká tvorba je vlastně péče o společnost. Podle Silvie Federici si současná společnost takového typu práce, jako je péče o druhé nebo o společnost jako celek, bohužel příliš neváží. A podle ní by si lidé v nějakém lepším společenském uskupení, než je to dnešní, cenili víc právě takové péče o ostatní než práce, která vede pouze k ekonomickému zisku,“ uvádí jeden příklad z knihy Tereza Stejskalová.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.