Kdo je vítězem senátních voleb? Dozvíte se v sobotu na Radiožurnálu

Chcete znát první odhady výsledků senátních voleb? Zajímají vás komentáře průběžných výsledků? Udrží se na svých postech dosavadní senátoři, kteří se rozhodli znovu kandidovat a postoupili z prvního kola? I to se dozvíte ve volebním studiu s Janem Pokorným v sobotu 20. října.

Radiožurnál současně s krajskými volbami sledoval i první kolo voleb do Senátu. Vítězem po prvním kole se mohl stát pouze ten kandidát, který by získal nadpoloviční většinu hlasů. To se však žádnému z uchazečů v 27 obvodech (z celkových 81), kde se letos volilo, nepodařilo.

O postech senátorů tak rozhodne až druhé kolo senátních voleb 19. a 20. října. V týdnu před nimi si pozveme aktéry zajímavých duelů do Ozvěn dne po 18. hodině. Výsledky rozhodování voličů spolu s komentáři Petra Nováčka uslyšíte v sobotu 20. října od 14 do 18 hodin ve Volebním studiu Radiožurnálu s Janem Pokorným.

Volební víkend 12.–13. října

Už v týdnu, kterým předcházel krajským volbám a prvnímu kolu volby senátorů, tedy od pondělí 8. října, Radiožurnál vysílal obvyklý servis pro voliče, z kterého se dozvěděli všechny praktické informace pro voliče. Po skončení hlasování, v sobotu 13. října ve 14 hodin, začalo Volební studio Radiožurnálu s Martinem Veselovským, který v uplynulých týdnech uváděl živě vysílané předvolební debaty z jednotlivých krajů.

Ihned poté, co se uzavřely volební místnosti, zveřejnil Radiožurnál první odhady volebních výsledků. Redaktoři Radiožurnálu reakce politiků sledovali ve stranických štábech. Díky nim jste slyšeli, co se dělo krátce po skončení hlasování v zákulisí jednotlivých stran a hnutí. Své postřehy přidal i znalec domácích politických poměrů, komentátor Petr Nováček.

Zpravodajství bez hudby

Po 15. hodině jsme se s reportéry vydali přímo do jednotlivých krajů. O hodinu později se už scházely první oficiální výsledky, a vlny Radiožurnálu proto vyplnilo nepřetržité zpravodajství bez hudby. Reportéři vstupovali do živého vysílání s každou důležitou informací. Reakce vítězů i poražených znovu analyzoval Petr Nováček.

Martin Veselovský

Nechyběly ani komentáře politologů, kteří dlouhodobě sledují politickou situaci v regionech. K mikrofonu Radiožurnálu usedl také sociolog Jan Herzmann – ředitel agentury ppm faktum, která pro Český rozhlas zpracovávala volební modely.

Volební studio pokračovalo i mezi 19. a 22. hodinou. Moderátor Martin Veselovský se hostů ptal mimo jiné na to, co krajské volby přinesly a zda oživí naši politickou scénu.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: anr
Spustit audio