Kdo zaplatí za využití jména Václava Havla v Haifě? Obraťte se na krajany, říká ministerstvo

Komu poslat účet za pojmenování náměstí po Václavu Havlovi v izraelské Haifě bude dnes řešit ministerstvo zahraničí s nadací Vize 97. Ta si za využití Havlova jména účtuje podle Lidových novin licenční poplatek třicet tisíc korun bez DPH. Účet na tuto částku přišel i českému velvyslanci v Izraeli poté, co se haifské náměstí přejmenovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Martin Kozák

Nadace Dagmar a Václava Havlových ho ale zřejmě bude muset poslat na jinou adresu. Ministerstvo zahraničních věcí při podobných akcích totiž funguje jen jako prostředník.

„Právní analýza, kterou máme k dispozici, říká, že tuto částku by případně museli požadovat po iniciátorech. To znamená, že by se museli obrátit na krajanskou komunitu," říká mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo zaplatí za pojmenování náměstí po Václavu Havlovi v izraelské Haifě, zjišťovala Věra Masopustová

Podle ředitele nadace Vize 97 Vangelise Zingopise se při podobných příležitostech za využití jména Václava Havla neplatí, pokud o tom nadace dopředu ví. Krajané v Haifě a česká ambasáda se ale dopředu nezeptali.

„My jsme se dozvěděli až z médií, že se něco takového chystá. Kontaktovali jsme několik dní před samotným aktem velvyslanectví a byli trochu rozčarovaní. Proto jsme to řešili jinou cestou než předchozí případy, které probíhaly zcela hladce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 Vangleis Zingopis byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Po ministerstvu zahraničí teď bude nadace chtít, aby své ambasády po celém světě informovalo o tom, že pokud bude chtít někde někdo po Václavu Havlovi něco pojmenovat, musí nejdřív požádat o svolení.

„Věříme, že na dnešním jednání se zástupci Ministerstva zahraničních věcí České republiky najdeme nějaký konsenzus a domluvíme se na vyřešení této situace,“ doplnil Vangelis Zingopis.

Havel bude mít náměstí v Haifě, v Tel Avivu lavičku

Číst článek

Václav Havel se zasadil o obnovení diplomatických vztahů s Izraelem. Právě proto krajané v Izraeli navrhli, aby haifské náměstí neslo jeho jméno. Slavnostního křtu se kromě starosty Haify a českého velvyslance zúčastnil i český ministr kultury Daniel Herman.

V září by se mohla objevit lavička se jménem Václava Havla na univerzitě v Tel Avivu. Po bývalém československém a českém prezidentovi by do konce roku mohla být pojmenována také ulice v Jeruzalémě.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme