Kdy přesedneme na elektrokola a elektromobily? V roce 2020, tvrdí expert

12. září 2016

Jak probíhá výzkum v oblasti elektrifikace osobní dopravy? Jaká budoucnost čeká dopravní prostředky poháněné elektřinou? Na vědecké roadshow Českého rozhlasu Plus hovořil Josef Formánek z Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni.

„Už samozřejmě existují elektrokola, elektroskůtry, elektrokoloběžky a také elektromobily, ale ten věk teprve přichází,“ říká technik.

Zvláště v oblasti osobní dopravy jsou elektrokola nebo elektrokoloběžky ideální, zvláště pro starší osoby, které se chtějí pohybovat po městě.

Podle Formánka je vyzkoumáno v oboru elektrického pohonu skoro vše potřebné, jen se stále vyvíjí technologie akumulátorů.

„Důležitá je váha baterie a kapacita akumulátoru, která ovlivňuje dojezdovou vzdálenost, a samozřejmě také délka nabíjení baterie,“ vysvětluje technik.


Pokud jste nestihli dorazit do Plzně, máte možnost hned příští čtvrtek 15. září dorazit do Liberce, kde se koná další roadshow, tentokrát ve spolupráci s IQ Landia Liberec.

Ten očekává opravdový nástup elektrických technologií až za několik let. „Tehdy přijdu do autosalonu a budu si moc vybrat, jestli chci elektroauto, nebo konvenční automobil.“

„Můj mého odhadu, a jsou to vize i některých firem, je zlomový rok 2020. Tehdy uvidíme, jak bude doprava v Plzni elektrifikována,“ očekává Josef Formánek.

Spustit audio