Ke kondolencím k úmrtí Věry Čáslavské se večer připojil i prezident Zeman

Celý svět posílá kondolence a vyjádření ke smrti Věry Čáslavské, mnoho českých vrcholných politiků včetně premiéra chce uspořádat bývalé gymnastce státní pohřeb. Večer vyjádřil soustrast pozůstalým i prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská v call centru ČRo

Věra Čáslavská v call centru ČRo | Foto: Věra Luptáková

Vztahy mezi olympioničkou a prezidentem byly napjaté od prezidentské volby v roce 2013, kdy Čáslavská podporovala Zemanova konkurenta Karla Schwarzenberga.

V předvolební debatě v České televizi se ho tehdy Čáslavská zeptala: „Moc by mě zajímalo, jak jste se vyrovnal se svým svědomím, že jste se v rámci prezidentské kampaně obrátil o pomoc, jinými slovy o podporu, Komunistické strany Čech a Moravy.“

„Paní Čáslavská, odpovím vám velmi jenoduše. V roce 1968 jste věnovala svojí olympijskou medaili generálnímu tajemníkovi Komunistické strany Československa Alexandru Dubčekovi. Sakra, pokládala jste tehdy Alexandra Dubčeka za zločince?“ odpověděl Zeman. Poté se ještě nějakou dobu hádali o pražském jaru.

Jejich konflikt pokračoval v roce 2014, když Čáslavská, tehdejší čestná předsedkyně Českého olympijského výboru, odmítla účast na slavnostním oznámení nominace sportovců na zimní olympijské hry v Soči na Pražském hradě.

Čáslavská tehdy řekla, že jí její svobodomyslná povaha nedovolí navštívit současný Hrad, z jehož prostor je vysílána jen negativní energie. „Myslím si, že pan prezident zbytečně a až příliš hrotí některá svá rozhodnutí, a tím tak zasévá do našich duší neklid a špatnou náladu.“ Řekla také, že odmítnutí nebylo politicky motivované.

Život Čáslavské: zlatá bohyně, nepřítel lidu i psychické trable po smrti manžela

Číst článek

Prezident Zeman se sice vyjádřil až večer, už dříve ovšem reagoval na sociální síti Twitter jeho mluvčí Jiří Ovčáček, který napsal: „Svobodná. Svá. Slavná. Silná. Věra Čáslavská.“ Uživatelé začali na Ovčáčka ihned útočit a doporučovali mu, aby šel raději hledat Peroutkův článek nebo počítat čekací dobu ve frontě na Hrad.

Na opakované žádosti o vyjádření ke státnímu pohřbu a komentář k památce Věry Čáslavské odpovídal, že se novináři mají podívat na jeho twitterový účet. Tam pak po 19. hodině vyvěsil Zemanovu kondolenci.

Zemřela královna nejen ve sportu, píšou o Věře Čáslavské zahraniční média

Číst článek

Na smrt Čáslavské rychle zareagoval slovenský prezident Andrej Kiska. Ten na svých stránkách na Facebooku napsal: „Tak, ako Věra Čáslavská sklopila oči a pozerala do zeme v roku 1968 na olympiáde pri sovietskej hymne, tak dnes asi mnohí sklápame oči, pozeráme do zeme a myslíme na ňu. Věra Čáslavská reprezentovala nielen naše Československo, ale bola symbolom odvahy, ktorú sme prostredníctvom nej vysielali do sveta. Ona ukázala svetu, že v našej okupovanej krajine sú ľudia, ktorí sa neboja. Sedem olympijských medailí ju navždy zaradilo medzi športové legendy. Svojimi postojmi a gestami sa natrvalo zaryla do našich sŕdc.
Věra, ďakujeme.“

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme