Kejklíři, muzikál i nocleh v oranžerii. Středočeské památky zvou na Hradozámeckou noc

27. srpen 2016

Prohlédnout si hrady a zámky v netradičním čase nabízí dnešní Hradozámecká noc. Na jejím programu najdete nejen noční prohlídky památek, ale také vystoupení kejklířů a šermířů a také možnost na některých místech nocovat ve vlastním stanu.

Nabídka středočeských památek v rámci Hradozámecké noci je pestrá. Například na zámku v Mníšku pod Brdy jsou připraveny zbrusu nové prohlídky o dobrodružství ledové královny Elsy nebo alchymistická dílna. Dospělí se pak večer vůbec poprvé můžou podívat do hodinové věže a prohlédnout si tam hodinový stroj.

Hrad Karlštejn chystá v noci ohňostroj, návštěvníci uvidí na nádvoří filmový muzikál Noc na Karlštejně nebo vystoupení kejklířů a šermířů. Samotný hrad si zájemci můžou prohlédnout úplně sami, bez průvodce. „Návštěvníci budou mít možnost nasát tu atmosféru večerního a nočního hradu a ta je úplně jiná než přes den a za přítomnosti mnoha jiných turistů,“ dodává karlštejnský kastelán Jaromír Kubů.

Světelný labyrint a zámek Loučeň

Program na Křivoklátě vás vrátí do doby Lucemburků, takže právě s historickými postavami té doby se můžete při programu potkat. Na Konopišti malí návštěvníci můžou jít například do kouzelného sklepení, otevřená bude večer i růžová zahrada. Kdo by si chtěl večer užít i romantickou jízdu historickým vlakem, může se svézt z nedalekého Benešova Posázavským pacifikem na Český Šternberk. Tam bude program zaměřený na život šlechty za první republiky. Památka bude slavnostně osvětlená a na nádvoří bude i koncert.

Na zámku Loučeň začínají prohlídky v 18 hodin a potrvají až do páté hodiny ráno. Návštěvníci můžou vybírat třeba z čokoládové, aristokratické nebo ze strašidelné prohlídky. Přístupné bude i sklepení a program doprovodí například ohňová show nebo rytířský turnaj. A zájemci můžou na zámku Loučeň dokonce přespat: buď ve vlastním stanu nebo na karimatce v zámecké oranžerii.

Spustit audio