Kino Radnice v Jablonci: Po rekonstrukci promítne Dunkerk

Jablonecké kino Radnice je po měsíčních opravách opět v provozu. Promítání zahájí dnes (5. 9.) v deset hodin dopoledne válečným filmem.

Kino Radnice na Mírovém náměstí zahájí promítání filmem Dunkerk, vstupné je 50 korun. Podrobnosti k rekonstrukci má vedoucí jabloneckých kin Barbora Irglová: „Rekonstruovalo se topení z parního na teplovodní, rekonstruoval se i oponový systém a masky – to jsou takové ty černé pásky kolem plátna.“ Kino nebylo přístupné měsíc, v tu dobu ho zastoupilo kino Junior. V provozu podle Barbory Irglové zůstanou dál kina obě.

V historii jedno z největších kin v zemi

Samotná budova radnice byla dokončena v roce 1933. Návrh budovy tehdejší stavitelé připravili jako kulturní centrum města s restauracemi, kavárnami a kinem. To začalo fungovat 29. října 1932 a ve své době bylo jedním z největších kin v republice. Mělo přes tisícovku míst.

Konec druhé světové války ale kulturní život změnil, kino přešlo do národní správy. Prostor pro promítání si možná z té doby pamětníci vybavují jako kino Stalingrad. V roce 1965 proběhla první přestavba a po ní další, které kapacitu kina co do počtu míst zmenšily. Digitalizace kina Radnice proběhla v roce 2009.

autor: jch
Spustit audio