Kito oslavil 11. narozeniny a zároveň své 4,5 tuniny!

9. prosinec 2013

V sobotu 7. prosince 2013 se ve 14 hodin slavilo ve sloním výběhu. Kito si pochutnal na narozeninovém dortu s 11 svíčkami, se zbytkem mu pomohly samice Saly a Umbu.

Kito se narodil 6. prosince 2002 a tak mu ošetřovatelé Michal Bartoš a Jan Čuboň, ve spolupráci s pracovníky výživy ZOO, připravili oslavu narozenin. Kromě narozenin slavil i tzv. „čtyř a půl tuniny". Po příchodu do ZOO vážil samec něco málo přes 2000 kilogramů, ale při nedávném posledním vážení měl 4 550 kilogramů. Jeho váha je už přes 400 kg větší, než u obou samic Saly a Umbu, které jsou o více než dvacet let starší.

Slon Kito oslavil 11. narozeniny a zároveň své 4,5 tuniny - Kito, Saly a Umbu

Sloní víkend začal v 11 hodin, kdy ošetřovatelé s Kitem předvedli komentované cvičení. Vlastní oslava byla zahájena ve 14 hodin. Z připravených dobrot měl Kito radost a postupně si „sfouknul" všech 11 svíček, které tvořily větve s napíchaným ovocem.


Svou inteligenci projevil při likvidaci prostřední části dortu, která byla udělaná ze směsi pevné želatiny, ovoce a dalších přísad. Chobotem jí vytáhnul, odnesl ke stěně výběhu, kde se veliké kolo snažil rozbít házením o zeď. Potom pomocí tlapy a chobotu části dortu drtil o zem. V tu chvíli pustili ošetřovatelé samice, které už žádostivě vyhlížely z vedlejšího výběhu.

Slon Kito oslavil 11. narozeniny a zároveň své 4,5 tuniny - Michal Bartoš a Kito

Umbu pomohla Kitovi se zbytky želatiny, Saly se vrhla na zbytky ovoce a sena na kraji výběhu. Oslavu si užili sloni i návštěvníci. Cvičení i narozeninové sloní radovánky odborně komentoval tým ošetřovatelů slonů.

Mladý samec slona afrického dorazil do ZOO Dvůr Králové v červnu roku 2009. Kito se narodil v Colchesteru na Mikuláše roku 2002 matce Tanye (pocházející z divoké přírody, kde se narodila v roce 1981) a otci Tembovi (byl dovezený ze Zambie, kde se narodil v roce 1983). Tomuto páru se dlouho nemohlo mládě narodit přirozenou cestou, a tak se přikročilo k umělému oplodnění Tanyy semenem odebraným Tembovi. Byl to jeden z prvních pokusů o umělé oplodnění slonů na světě a hned napoprvé úspěšný, mládě se narodilo v roce 2002. Po sedmi letech byl Kito odstaven a odešel do nového domova. V ZOO Dvůr Králové se brzy zabydlel a jeho soužití se samicemi Saly a Umbu je, až na drobné pošťuchování a občasnou výchovu ze strany samic, bezproblémové. V současné době je Kito jediný samec slona afrického chovaný v zoologických zahradách České a Slovenské republiky.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio