Kladenští zastupitelé dali dalšímu obchodnímu centru "zelenou"

25. duben 2018

Kladenští zastupitelé schválili změnu územního plánu, která umožní v lokalitě Růžové pole (poblíž křižovatky Americké a Unhošťské ulice) postavit obchodní centrum. Záměr dlouhodobě kritizuje část místních i někteří opoziční zastupitelé.

Hlasování o návrhu na změnu územního plánu předcházela skoro dvouhodinová diskuse. Zapojili se do ní zastupitelé i lidé z okolí Růžového pole, kteří se na jednání přišli podívat. Kritizují hlavně to, že by se v oblasti po zprovoznění obchodního centra zvýšila dopravní zátěž a ubylo by zeleně kolem takzvané Bažantnice. Vedení města jako výhodu vidí třeba to, že získá nové sportoviště, které se investor zavázal v lokalitě postavit. Než bude moct firma začít nové centrum stavět, bude muset například získat potřebná povolení od stavebního úřadu.

Ke změně územního plánu řešil magistrát asi 15 připomínek. Lidem vadí několik věcí. Bojí se, že výstavbou ubyde zeleň kolem Bažantnice, kam místní často chodí na procházky, že nebudou mít kam chodit se psy nebo sportovat. Dál se obávají dalšího nárůstu dopravy, tím pádem i zhoršení životního prostředí. Navíc namítají, že je v této oblasti už dost nákupních center. Z jedné strany stojí nedaleko Oáza, z druhé pak další obchody.

Radní pro rozvoj Ondřej Rys (Volba pro Kladno) na jednání uvedl, že vidí výhodu v tom, že by na čtvrtině pozemků mělo vzniknout sportoviště. Investor se údajně zavázal, že ho pak věnuje městu. A co se týká nárůstu dopravy, s těmito námitkami magistrát nesouhlasí. Už teď sem prý jezdí lidé často na nákup a doprava se podle něj příliš nezvýší.

autoři: sap , kne
Spustit audio