Klavírista, hudební skladatel a režisér Ondřej Urban o zvuku a digitalizaci

28. duben 2015

Hostem úterního vědeckého interview bude MgA. Ondřej Urban, Ph.D, vědecký pracovník, zvukový a hudební režisér, hudební skladatel a klavírista, pedagog a vedoucí Zvukového studia HAMU.

Na teorii zpracování zvukového signálu se ho zeptá moderátor Jan Burda. Co všechno se můžeme naučit o zvuku? Jak moc zpracování zvuku změnila digitalizace? A jak probíhá výroba alba od nahrávky až po výsledný nosič v domácím přehrávači? Uslyšíte od 16:10 hodin.

MgA. Ing. Ondřej Urban Ph.D. vystudoval ČVUT (obor radioelektronika), HAMU (zvuková tvorba) a Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor skladba). Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru zvuková tvorba na HAMU a jako vědecký pracovník v oboru hudební akustiky. V současné době je odborným asistentem na katedře Hudebního zvuku HAMU a vedoucím Zvukového studia HAMU.

Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem (zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot atd.). Je tvůrcem mnoha nahrávek z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické, a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany. Publikuje v odborných periodikách, zabývajících se digitálním zpracováním zvukového signálu.


autor: bur
Spustit audio