Klesl počet majitelů českých firem z daňových rájů. Poprvé po deseti letech

Poprvé po deseti letech loni klesl počet českých firem vlastněných z daňových rájů. A to o 234 na zhruba 13 tisíc. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila společnost Bisnode. Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a stát se významným finančním centrem. V posledních letech ale sílí mezinárodní tlak na omezování daňových zvýhodnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Licence Public domain CC0

Česká republika podle odhadů analytiků přichází kvůli odlivu peněz do daňových rájů až o desítky miliard korun ročně. Loni ale klesl počet firem, které vlastníci ovládají z těchto zemí, meziročně o jedno a tři čtvrtě procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na problematiku daňových rájů se zaměřila Jitka Hanžlová

„Majitelé z destinací považovaných za daňové ráje kontrolují 2,9 procenta českých firem a do jejich základního kapitálu celkem investovali přes 377 miliard korun. Poprvé za posledních deset let ale došlo k meziročnímu poklesu celkového počtu tuzemských společností ovládaných (často formálně) z daňového ráje,“ potvrdila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Může to znamenat, že se lepší daňové a podnikatelské prostředí v České republice, takže se majitelům nevyplatí přesouvat svá ústředí do daňových rájů?

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák si to nemyslí. „Samozřejmě, pokud bych byl českým politikem, mohl bych ten vztah interpretovat tak, že došlo k lepší právní vymahatelnosti v České republice, ke zjednodušení daňového systému nebo nižší administrativní náročnosti. Já se ale domnívám, že v České republice v roce 2016 k ničemu takovému výrazně nedošlo,“ uvedl.

Masivní únik dokumentů o daňových rájích zmiňuje desítky politiků

Číst článek

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je potřeba podívat se na to, jak roste mezinárodní tlak na daňové ráje. Ten se zvyšuje od finanční krize, kdy státy Evropy i Ameriky začaly mít problémy s výběrem dostatečně vysokých daní a potřebovaly zalátat mezery ve státních rozpočtech.

„Sílí zátahy mezinárodních autorit na daňové ráje, a to jak na úrovni třeba skupiny G20, tak na úrovni organizace OECD. Snažily se tedy, a snaží se, doposud zostřenými opatřeními postupovat proti tomu, aby tam bylo možné nadále ilegálně netransparentně ukrývat výnosy, které často pochází z ilegální a trestné činnosti,“ dodal.

Ministerstvo financí se snaží o větší spolupráci s daňovými ráji

Číst článek

Miroslav Novák z Akcenty připomíná, ze kterých daňových rájů loni nejvíce odcházeli zahraniční majitelé českých firem. Bylo to z Nizozemska a z Lucemburska. „Proč odtamtud české firmy v loňském roce odcházely, je podle mě například proto, že v obou těchto zemích došlo ke zvýšení administrativních nákladů, zpřísnila se tam regulace a daňové zvýhodnění už není takové jako v předchozích letech,“ uvedl Novák.

Nejvíce zahraničních vlastníků českých podniků sídlí například ve Spojených státech amerických, na Kypru nebo Britských Panenských ostrovech.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme