Klikoroh si pochutnává na kůře mladých jehličnanů, dokáže zlikvidovat celé paseky

5. červen 2017

Lesníci na Prachaticku ošetřují porosty proti klikorohu borovému. Nosatý brouk ohryzává kůru sazenic, které pak uhynou. Dokáže tak zlikvidovat celé paseky nově vysazených stromků.

Podle druhového jména by se měl specializovat na borovice, ale chutnají mu všechny mladé jehličnany. „Teď si připravuji insekticid a ošetřuji smrky. Klikoroh borový opravdu škodí na všech jehličnanech. Například tady na sazenici vidíte ožranou plošku a dospělého jedince s kusadýlky, kterými ožírá tu kůru,“ ukazuje lesník Libor Havlík.

Dodává, že klikoroh borový je opravdu velmi nebezpečný a zrádný škůdce. „Můžete kontrolovat paseky, zdá se to v pohodě a pak přijdete za dva týdny a zjistíte, že je totálně sežraná,“ popisuje.

Porosty kontroluje také jednatel obecních lesů Zbytiny Tomáš Kuberna. „Oddalujeme zalesnění, abychom na čerstvé paseky, kde se vyvíjí klikoroh, nesázeli čerstvé sazenice. Tím u nás asi nejvíc škodí. Napadá dvacet až třicet procent, záleží, jaké jsou teploty,“ říká.

Na klikoroha podle něj platí i otrávené nástrahy. „Zabalená borová větvička namáčená v nějakém insekticidu. Jak ta borová větvička voní, přiláká ho to, zakousne se a uhyne. Zůstává v té kůře, takže můžeme spočítat uhynulé brouky,“ vysvětluje.

Hajní se shodují, že klikoroha je třeba mít pod dohledem v teplých jarních dnech. Tomáš Kuberna ale připomíná druhý nálet brouka na podzim. „Až když přijdou první mrazíky a klesne teplota pod devět stupňů, už ten brouk nemá takový vývoj,“ dodává.

Proti klikoruhu zasahují i Lesy České republiky. Jejich mluvčí Eva Jouklová uvedla, že ošetřují jehličnaté sazenice před expedicí ze školek.

Libor Havlík ošetřuje sazenice proti klikorohu
autor: Václav Malina
Spustit audio