Klisny koně Převalského strávily první noc v národním parku Gobi B

Mongolsko přivítalo čtyři klisny koně Převalského z evropských chovů. Zvířata už spokojeně cválají aklimatizační ohradou, ve které zůstanou, dokud si na nové prostředí nezvyknou. Tým z pražské zoo, který transport koní organizoval, si teď může konečně oddychnout. Byla to ale dlouhá a náročná cesta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koně Převalského na cestě do národního parku Gobi B

Koně Převalského na cestě do národního parku Gobi B | Foto: Tea Veseláková

Armádní CASA s klisnami koně Převalského hladce přistála na letišti v mongolském Bulganu za pomoci českého pilota a navigátora Petra Mázla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu klisen koně Převalského z Česka do národního parku Gobi B sleduje redaktorka Tea Parkanová

Po dvacetihodinovém letu je třeba koně v bednách co nejrychleji naložit na nákladní auta a vyjet směrem ke stanici Tachintal v národním parku Gobi B.

I když je celá akce do puntíku naplánovaná, nějaký problém se může objevit každou chvíli. Týmu z pražské zoo se ale ve spolupráci s místními daří všechny nečekané potíže rychle vyřešit.

„Navlhčujeme houně, aby tam neměli takové horko, aby se tam zbytečně nepařili a neměli tam vysokou teplotu,“ říká ošetřovatel. Počasí nakonec koním přeje, je pod mrakem a fouká chladnější vítr, což je pro koně dobře.

Koně Převalského na cestě do národního parku Gobi B | Foto: Tea Parkanová

Místní vyhlížejí příjezd klisen

Cestou kolona dvakrát zastaví, aby chovatelé koně napojili a aby veterinář zkontroloval, jestli jsou všechny klisny v pořádku.

Návrat divokých koní
Zoo Praha dlouhodobě usiluje o zachování ohroženého druhu koně Převalského. Od roku 2011 uskutečnila ve spolupráci s Armádou ČR již čtyři transporty koní, chovaných v lidské péči, zpět do jejich domoviny - mongolských stepí. Zároveň podporuje správu národního parku Gobi B, když pomáhá zajistit potřebnou techniku jeho strážcům, kteří zejména sledují populaci koní v terénu a v době tuhých zim je přikrmují.

Po dvacetihodinovém letu a dalších osmi hodinách na cestě klisny konečně dorazily do Tachintalu. Strážci národního parku vykládají bedny se zvířaty v aklimatizační ohradě a konečně se blíží okamžik, na který tu všichni čekali.

První vybíhá ze své bedny Querida z českého chovu, vzápětí za ní poklusem odbíhají také Rabea a Kirá a jako poslední z bedny pomalu vychází Paradis.

„Po páté jsme dovezli koně do Mongolska. Vyběhli, jsou v pořádku, takže jsme štěstím bez sebe. I když tentokrát to trvalo strašně dlouho. Nikdy jsme je nepouštěli takhle pozdě a nikdy ta cesta nebyla takhle úmorná,“ říká Českému rozhlasu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Je to pro něj večer plný emocí. A nejen pro něj - šťastný příjezd koní Převalského do země jejich předků s ním slaví strážci národního parku i místní, kteří se sem na vypuštění klisen přijeli podívat.

Přírodní rezervace Gobi B | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme