Klub Leitnerka po čtvrt roce znovu otevírá

18. listopad 2017

Víc než šedesát let fungoval v srdci Starého Brna klub Leitnerka ve víceméně stejné podobě. Když dělníci začali opravovat špatné rozvody elektřiny, zjistilo vedení radnice Brno-střed, že jimi zřizovaný klub je v havarijním stavu.

Naplánovali proto kompletní rekonstrukci - a tento týden se klub po třech měsících opět otevřel.

Radnice měla původně v plánu opravit špatné rozvody, nakonec se ale zjistilo, že bude potřeba zrekonstruovat mnohem víc věcí. A tak nechala přestavět i hlavní sál nebo třeba toalety, díky úpravám je teď klub plně bezbariérový a také multifunkční.

Jednoduchými úpravami jde prostor různě členit na menší části. Zásadní změny se dočkal také bar, z kterého je kavárna, která bude nově fungovat nejen v době akcí. Radnice by tam ráda nalákala studenty z blízkých fakult nebo třeba místní. O víkendech by pak v kavárně mohly najít zázemí maminky, bude tam totiž k dispozici i dětský koutek.

Klub Leitnerka na Starém Brně po čtvrt roce znovu otevřel.

Mírně se změní i další využití klubu. David Butula z hnutí Žít Brno upozornil, že dramaturgie se dlouhá léta neměnila, a je to podle něj škoda. Doufá ale, že do budoucna by se Leitnerka mohla stát kulturním centrem Starého Brna a přitáhnout zase nové návštěvníky.

„Současná dramaturgie byla zaseknutá tak trochu na tom, co tady probíhalo posledních dvacet let, já si myslím, že například hudba je natolik pestrá, že není nutné držet jen žánrové zaměření na folk a country. Chceme, aby nabídka byla pestřejší a zajímavější pro širší okruh návštěvníků,“ dodal Butula.

Klub Leitnerka na Starém Brně po čtvrt roce znovu otevřel.

Kromě koncertů ale bude sál sloužit pro workshopy, promítání, besedy, ale také třeba cvičení. Už ve středu to třeba bude akce Filmy v dece.

Organizátoři chtějí promítat venku, lidé se můžou zabalit do teplých dek a popíjet třeba svařák, nemusí se bát, že by u filmu zmrzli, ten má totiž necelou hodinu a pojednává o životě stopětileté švédské blogerky.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio