Kmenové buňky z tuku na břiše můžou napravit bolavá kolena i kyčle

15. duben 2015

O kmenových buňkách se mluví jako o malém zázraku, který má u sebe každý z nás. Předpokládá se, že by mohly léčit prakticky jakoukoliv nemoc. Využívají se už například v neurologii a nyní si s nimi pacienti můžou nechat opravit i artrotické klouby.

Vyzkoušel si to například pětasedmdesátiletý Jiří Drnec z Českých Budějovic. Po celoživotním sportování ho začala bolet kolena, a když selhaly jiné možnosti, rozhodl se pro léčbu kmenovými buňkami. Svěřil se do rukou profesora Jaroslava Michálka.

„Tato metoda nejlépe funguje, když pacient už má nějaké potíže, zpravidla bolesti nebo se přidává také kulhání. To je ten moment, kdy zvážit novou léčebnou metodu,“ říká Jaroslav Michálek.

Před samotnou léčbou je potřeba, aby pacienta vyšetřil ortoped. Pokud rozhodne, že artróza pacienta je ve stadiu vhodném pro léčbu kmenovými buňkami, odešle ho na specializované pracoviště do Brna nebo Prahy.

Kmenové buňky tam od něj zdravotníci získají z tukové tkáně na břiše. „Na začátku mi vysvětlili, co mě čeká. Pak hned na místě odebrali čtyři zkumavky tuku a krev. Hned ten samý den mi píchli směs do kolena a tím to bylo hotové,“ vypráví Jiří Drnec.

Léčba ale není vhodná pro všechny pacienty. Například těm, kteří už mají chrupavku opotřebovanou úplně, doporučí ortopedi výměnu kloubu. „Jsme opatrní i v případech, kdy pacient prodělal nádorové onemocnění nebo má nějaké infekční onemocnění,“ dodává Jaroslav Michálek.

Klouby se po aplikaci kmenových buněk uzdravují postupně. Jiří Drnec léčbu absolvoval v roce 2013 a nyní je s výsledkem spokojený. „Opravdu se to zlepšilo, můžu chodit, lyžovat, jezdit na kole. Když tohle člověk zvládá v 75 letech, myslím, že je to úspěch,“ komentuje.

Klouby kmenovými buňkami léčí čeští ortopedi dva roky, pojišťovny zatím tento způsob nehradí.

autor: hoch
Spustit audio